Gipsarski radovi, šta obuhvataju i šta trebate znati pre angažovanja majstora

Renoviranje

Gips se drugačije zove beli kamen i predstavlja prirodni materijal koji je nastao pre 100 miliona godina. To je zapravo jedinjenje kalcijum sulfata i vode i pošto se lako obrađuje veoma se često primenjuje u građevini.

Takođe, u potpunosti je bez mirisa i ne sadrži supstance koje bi mogle da ugroze zdravlje čoveka. Jedan od najvažnijih pogodnosti i povoljnosti gipsa jeste da je on negoriv, što dalje doprinosi zaštiti od požara, a samim time i bezbednosti samih objekata.

Postavljanje gipsa i sistemi suve gradnje

Ovi sistemi imaju sve veću ulogu kada je u pitanju renoviranje stana i izgradnja novih stambenih i poslovnih objekata. Za razliku od starih modela gradnje, ovi sistemi gradnje su vrlo fleksibilni i dozvoljavaju višestruku primenu. Na taj način nema granica u primeni gipsa, tako da ugradnjom gipsanih ploča i izvođenjem gipsanih radova možete kreirati svaki enterijer. S obzirom na mogućnost oblikovanja, može se slobodno reći da gipsarski radovi prave enterijer kakvim ga zamišljamo. 

Postoje brojne prednosti postavljanja gipsa, kao što su:

  • Postavljanje gipsa je brzo;
  • Gipsane ploče su negorive;
  • Prilikom postavljanje gipsa nema vlage;
  • Daje dobru toplotnu i zvučnu izolaciju;
  • Omogućava maksimalno iskorišćenje prostora;
  • Kombinovanje oblika i veličina gipsanih ploča daje veliku fleksibilnost nastanku;
  • Kvalitet i cena.

Kada je reč o vrstama gipsarskih radova, postoje ih nekoliko kao što su: izrada spuštenih plafona, pregradnih zidova, obloge zida i postavljanje gipsanih ploča, izrada polica i kaskada od gipsa, kao i ugradnja lajsni i dekorativnih elemenata. 

Prilikom gipsanih radova, nameštaj se mora izneti iz prostorije, ili se dobro zaštititi ako ne postoje mogućnosti iznošenja iz tih prostorija. Takođe, nakon završetka radova treba pristupiti i čišćenju i sređivanju prostorije. Kada se sa time završi, potrebno je odraditi i molerske radove kako bi na taj način enterijer bio lepši, a i radi zaštite gipsanih radova.

Prilikom angažovanja majstra za izvodjenje gipsarskih radova morate voditi računa da poznaje i molerski posao. Moleri ne moraju da poznaju gipsarske radove dok stručnjaci za gips moraj poznavati molerski posao.

Spušteni plafoni i pregradni zidovi

U poslednje vreme spušteni plafoni od gipsa predstavljaju jedan od najčešćih gipsanih radova. Oni su pričvršćeni čeličnim ili plastičnim tiplovima za plafon u zavisnosti od materijala kojim je izrađen vaš postojeći plafon i oni mogu da izdrže nosivost od 100 kg. Naravno, u slučaju da neko želi da postavi neku rasvetu u spuštenom plafonu može to da uradi, a takođe kasnije može da uradi i instalacije. Ovakav plafon se može spustiti 4 cm i više u zavisnosti od potrebe.

Pored spuštenih plafona, veoma česti su i pregradni zidovi od gipsa. Naime, oni se prave kada ljudi hoće da naprave još jednu prostoriju od već postojeće prostorije i uglavnom je reč o sobama, ali postoje mogućnost da se isto to uradi i u kupatilu. Debljina takvih pregradnih zidova iznosi od 7,5 cm do 15 cm. Pored toga, mogu da prođu i instalacije kroz ove zidove, a takođe se može okačiti i bilo šta na tom zidu kao što je ogledalo, slika ili neki kuhinjski elementi.

Cene gipsanih radova

Kada je reč o cenama gipsanih radova, ona zavisi od brojnih faktora kao što su: kvadratura objekta koji se radi, pozicije koja se radi, materijala kojim se radi, itd. Cena gipsanih radova iznosi od 8 do 40 evra po m2. Međutim, većina firmi ne može da odradi tačan iznos cene radova dok se ne upozna sa svim faktorima koji su važni, pa iz tog razloga firme koje se bave ovim poslom vrše besplatne procene i na taj način upoznaju potencijalnu mušteriju sa cenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.