U pravu si! Online

Ovlašćenja komunalne policije

Da bi komunalni policajac uspešno obavio svoju dužnost, na raspolaganje su mu stavljena različita ovlašćenja – od usmenog upozorenja do podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava, ali su jasno propisani uslovi pod kojima može da upotrebi svako od tih sredstava.

Upozorenje

Ako komunalni policajac vidi da radiš nešto što lako može da preraste u prekršaj, upozoriće te na to, kako do prekršaja ne bi došlo. Na primer, ako te vidi kako jedeš i piješ u parku na klupi, upozoriće te da je ostavljanje đubreta na javnoj površini prekršaj i da treba da pokupiš ostatke za sobom.

Naređenje

Kada te policajac zatekne kako činiš neki komunalni prekršaj (na primer, vidi kako crtaš grafit po zidu neke zgrade), narediće ti da prestaneš to da radiš. Ako ne postupiš po naređenju, upozoriće te da će upotrebiti sredstva prinude. Ako ni na to ne reaguješ, može da te veže lisicama i oduzme ti sprej (vidi dole).

Sredstva prinude

Komunalni policajac može da koristi fizičku snagu, službenu palicu (pendrek) i „sredstva za vezivanje” (lisice i slične stvari), i to u sledećim uslovima:

 • fizičku snagu i službenu palicu samo ako ne može na drugi način da odbrani sebe ili nekog drugog;
 • sredstva za vezivanje samo ako pokušavaš da pobegneš ili pružaš otpor (a u pružanje otpora se računa i kad ne postupiš kako ti je naredio).

Pregled lica i predmeta

Komunalni policajac ima pravo da pregleda tebe, tvoje vozilo i stvari koje nosiš sa sobom, da bi našao predmete pomoću kojih si počinila neki prekršaj iz njegove nadležnosti.To znači da sme da te prepipa i zaviri ti u džepove i torbe koje nosiš, ali i u kutije i sve ostalo što može da se otvori. Pritom, može da koristi i tehnička sredstva kao što su detektori i slično.

Oduzimanje predmeta

Ako komunalni policajac kod tebe nađe nešto čime je napravljen prekršaj iz njegove nadležnosti (na primer, sprej kojim si crtala onaj grafit), ili nešto što ne bi smela da imaš kod sebe (recimo, petarde bez propisne deklaracije), može to da ti oduzme. O oduzetim predmetima dobićeš potvrdu, pa ako misliš da su ti neopravdano oduzeti, možeš posle da odeš u sedište komunalne policije i tražiš da ti ih vrate.

Poziv “običnoj” policiji

Ukoliko te komunalni policajac zatekne u činjenju nekog krivičnog dela, ili ako slučajno nađe kod tebe predmete koje nikako ne smeš da imaš (droga, na primer), ili je za njihovo držanje potrebna dozvola (kao što je oružje), ili predmete za koje posumnja da je njima počinjeno krivično delo (krvava sekira, recimo), pozvaće “regularnu” policiju i postupiti po njenom naređenju.

Provera identiteta

Ako kršiš neki propis iz delokruga komunalne policije, policajac ima pravo da utvrdi tvoj identitet, da bi mogao da ti napiše kaznu, odnosno obavesti nadležnu inspekciju ko je počinilac prekršaja. Tražiće ti ličnu kartu ili pasoš, a ako nemaš dokumenta kod sebe, ili ako policajac sumnja u verodostojnost te isprave, tvoj identitet može potvrditi i osoba koja te poznaje i čiji je identitet prethodno proveren.

Pre nego što ti zatraži dokumenta, komunalni policajac je dužan da ti kaže zašto te legitimiše.

Dovođenje u policijsku stanicu

Ukoliko nije uspeo da utvrdi tvoj identitet, komunalni policajac treba da te odvede u policijsku stanicu, da bi tamo regularni policajci ustanovili ko si. To je jedina situacija u kojoj komunalni policajci mogu da te „privedu”. Prilikom dovođenja u stanicu moraju da ti kažu koji je razlog za to i koja su tvoja prava (da obavestiš porodicu ili nekog drugog, kao i da uzmeš advokata).

Odmah pošto utvrde tvoj identitet, redovni policajci moraju da te puste iz policijske stanice. Kasnije će tvoje lične podatke saopštiti komunalnoj policiji.

Kazne i prijave

Za prekršaje koji su propisani gradskim propisima, komunalni policajac može da, zavisno od toga šta je tačno propisano, naplati kaznu na licu mesta ili podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. O prekršajima koje je propisala Republika, može samo da izvesti nadležne inspekcije. Kad god prilikom obavljanja dužnosti posumnja da je neko počinio krivično delo, komunalni policajac je dužan da podnese krivičnu prijavu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.9/5
(Ukupan broj ocena:63)
This entry was posted in Komunalna policija and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje