U pravu si! Online

Poverenik za informacije od javnog značaja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je nezavisna institucija koja treba da pomogne građanima koji od organa javne vlasti iz bilo kojeg razloga ne mogu da dobiju na uvid tražene informacije.

Kada ga zovem?

Povereniku ćeš se pismeno žaliti na organ javne vlasti u sledećim slučajevima:

 • ako odbije tvoj zahtev; 
 • ako ćuti – tražila si od javno komunalnog preduzeća tvoje opštine na uvid informacije o njegovom delovanju, a ono ti nije odgovorilo u zakonskom roku od 15 dana, a ni posle toga;
 • ako prekorači rok – tražila si informaciju koja je bitna za zaštitu nečijeg života ili slobode, ili koja može da zaštiti zdravlje stanovništva ili životnu sredinu, a organ javne vlasti ti je nije omogućio u predviđenom roku od 48 sati;
 • ako ti naplati troškove izdavanja dokumenata više nego što bi trebalo;
 • ako ti na bilo koji način otežava ili te ometa da dođeš do informacije na koju imaš pravo.

Kada poverenik ne može da ti pomogne?

Po zakonu, povereniku ne možeš da se žališ na Narodnu skupštinu, predsednika republike, Vladu Srbije, Vrhovni sud, Ustavni sud i na republičkog javnog tužioca.

Poverenik ne može da ti pomogne i ako nisi zadovoljna kvalitetom informacije koju si dobila od neke institucije, to jest ako smatraš da informacija nije tačna ili da je nepotpuna. Tada ćeš morati da se obratiš upravnoj inspekciji u Ministarstvu za državnu upravu i samoupravu.

Kako radi poverenik?

Kada uložiš žalbu povereniku, on će početi da utvrđuje činjenično stanje, a u toku tog postupka državni organi su obavezni da mu omoguće uvid u potrebnu dokumentaciju. Mora mu, između ostalog, biti omogućen uvid u svaki nosač informacija (dokument u papirnoj formi, kompjuterski hard disk, CD, film, audio i video snimak i sve ostale).

Ukoliko poverenik utvrdi da tvoja žalba nije osnovana, ili da je preuranjena ili nedopuštena, odbiće je, odnosno odbaciti. Međutim, ako proceni da je žalba osnovana, dužan je da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana, donese rešenje kojim će jogunastom organu narediti da ti konačno obezbedi uvid u tražene informacije.

Izvršenje rešenja poverenika

Rešenja poverenika su obavezujuća, konačna i izvršna. To znači da poverenik može da izvršenje rešenja sprovede prinudnim merama, odnosno novčanim kaznama.

U slučaju da organ vlasti ne postupi po rešenju poverenika u roku koji je rešenjem utvrđen, poverenik će zapretiti organu vlasti novčanom kaznom (od 5.000 do 20.000 dinara).

Ako organ vlasti ni tada ne izvrši rešenje, poverenik će izreći zaprećenu kaznu i sprovesti postupak prinudne naplate, ako to bude neophodno. Istovremeno će zapretiti da će se postupak prinudnog izvršenja nastaviti izricanjem nove, veće novčane kazne.

U slučaju da organ vlasti ni tada ne postupi po rešenju, novim zaključkom se izriče nova kazna zaprećena prethodnim zaključkom, i tako dalje do izricanja poslednje kazne, dok zbir svih ne dosegne desetostruki iznos prvi put izrečene novčane kazne (što znači najviše 200.000 dinara).

Može se dogoditi da ni tako ne bude obezbeđeno izvršenje rešenja i tada preostaje da to obezbedi vlada, primenom odgovarajućih mera uključujući i neposrednu prinudu, odnosno ulazak policije u prostorije nepokorne institucije i potragu za traženim dokumentom.

Ceo ovaj postupak sprovodi se protiv same institucije, a ne protiv osobe u njoj koja je odgovorna za nepoštovanje zakona. Za odgovornu osobu predviđeno je pokretanje prekršajnog postupka, uz zaprećene kazne u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara.

Žalba na rešenje

Ukoliko nisi zadovoljna nekom odlukom poverenika, možeš da pokreneš spor pred Upravnim sudom. Nemoj da se obeshrabriš misleći da će se proces razvući na narednih deset godina, jer se upravni spor povodom ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja vodi po hitnom postupku.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:10)
This entry was posted in Informacije od javnog značaja and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje