U pravu si! Online

Kako se ispoljava diskriminacija?

Diskriminacija se može ispoljiti na mnogo različitih načina i teško je sve njih obuhvatiti nekim opisima i definicijama. Ipak, da bi se diskriminatorima ostavio što manji prostor za delovanje, Zakon o zabrani diskriminacije pokušao je da jasnije i detaljnije opiše kako se diskriminacija ispoljava.

Neposredna i posredna diskriminacija

Neposredna diskriminacija je kada neko nešto uradi, ili namerno propusti da uradi nešto što bi morao, da bi neku osobu doveo u nepovoljniji položaj u odnosu na druge u istoj ili sličnoj situaciji, a takav postupak je motivisan nekim ličnim svojstvom osobe protiv koje je uperen. To je ono kada ti direktno kažu: „Homoseksualce ne zapošljavamo u našem frizerskom salonu”.

Posredna diskriminacija je, međutim, prikrivena, pa time i pokvarenija. Ona postoji kada određena naizgled neutralna, nepristrasna odredba, kriterijum ili praksa stavlja ili bi stavila u nepovoljniji položaj u odnosu na druge neke osobe zbog određenog svojstva, statusa, opredeljenja ili uverenja. Kada, na primer, neka banka propiše da svi zaposleni moraju biti otkrivene glave kad razgovaraju sa klijentima, to je posredna, skrivena diskriminacija prema muslimankama, kojima verska načela nalažu nošenje marame.

Najčešći načini ispoljavanja diskriminacije

Povreda načela jednakih prava i obaveza je verovatno najčešći oblik diskriminacije. Načelo jednakih prava i obaveza jednostavno kaže da svi građani u istoj (ili sličnoj) situaciji imaju ista prava i slobode, s jedne strane, i iste obaveze i dužnosti, s druge strane. Kad to nije tako, na sceni je diskriminacija. Međutim, postoje još neki diskriminatorski postupci, do kojih može doći nezavisno do toga da li se ostvarila povreda načela jednakih prava i obaveza.

Uznemiravanje i ponižavajuće postupanje je vređanje nečijeg dostojanstva na osnovu njegovog ličnog svojstva, što može da bude i „obična” uvreda, ali je naročito opasno ako se time zastrašuje diskriminisana osoba (na primer, ako ti neko preti da će da te tuče zbog tvoje seksualne orijentacije), ili se oko nje stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Govor mržnje je javno (dakle u medijima, na javnim skupovima, pred bilo kakvom vrstom publike, pred nepoznatim ljudima i na javnim mestima ako je to izrečeno glasno), izražavanje (govor, pisanje novinskih tekstova ili uličnih grafita, na primer) ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv neke osobe ili grupe osoba zbog njihovog ličnog svojstva (na primer izjava: „Sve pedere treba pobiti”).

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:6)
This entry was posted in Diskriminacija and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje