Dizajn, stil i funkcionalnost koji imaju inovativne i praktične pergole

bioklimatske pergole

Savršeno ograđivanje dvorišta, bašte kafića ili druge travnate i obično betonske površine, moguće je uz inovativne pergole. U pitanju su specijalno dizajnirane kombinacije potpornih stubova i krovne konstrukcije koja ima rešetkastu i ravnu strukturu. Kao inovacija modernog doba, pergole su danas raznovrsne i razlikuju se prema materijalu izrade, načinu i mestu pozicioniranja, funkcijama i dekoru.

Najzastupljenije danas su drvene i bioklimatske pergole, koje obezbeđuju raskošno uživanje na otvorenom prostoru čak i tokom svih godišnjih doba. Sistem automatskih podešavanja krova, ograđivanja prostora oko stubova, zastakljivanja ili montaže fleksibilnih roletni, način su da pergole budu korisne tokom čitave godine i bez obzira na vremenske prilike.

Prednosti koje imaju moderne bioklimatske pergole u odnosu na druge konstrukcije eksterijera

Savremena varijanta bioklimatske pergole predstavljaju fleksibilnu konstrukciju, čiji delovi krovova se mogu prilagoditi potrebama korisnika, u skladu sa temperaturnim nivoom, vremenskim prilikama i atmosferskim uticajima. Bioklimatske pergole pružaju efikasnu zaštitu od padavina i vetra, zahvaljujući mehanizmu automatskog podešavanja pozicije rešetki na krovnoj konstrukciji, uz daljinske upravljače, prekidače i slično. Kada se kupuje bioklimatska pergola cena je na višem nivou od drvenih i standardnih varijanti bez mogućnosti podešavanja pozicije rešetki krova. Paviljoni, kućice, „pečurke“ i drugi izumi namenjeni relaksaciji u prostoru dvorišta nemaju takav stepen fleksibilnosti kao bioklimatske pergole i uglavnom se koriste tokom toplih prolećnih i letnjih dana.

U skladu sa odgovornim ponašanjem u svakom biznisu, podrazumeva se da su bioklimatske pergole ekološki proizvod, koji neguje održivost i postojanje u prirodi bez uticaja na okolinu. Da bi se kupila bioklimatska pergola cena se kreće oko nekoliko stotina evra po metru kvadratnom, odnosno potrebno je ulaganje bar od više hiljada evra za konstrukciju od aluminijuma, dok se montaža plaća odvojeno, kao i automatske funkcije krovnog dela. Drvene pergole se kreću na nižem cenovnom rangu, posebno zbog toga što uglavnom nemaju mogućnost pokretanja letvica na krovu radi zaštite od sunca i padavina.

Pergole kao važno svojstvo imaju kvalitet i funkcionalnost u eksterijeru

Bez obzira da li je u pitanju bioklimatska ili se kupuju drvene pergole cena se formira u u zavisnosti od kvadrature, načina montaže, ali i niza funkcija koje mogu imati u datom prostoru. Najvažnije svojstvo koje krasi konstrukcije pergole jeste kvalitet – obično se kombinuju elementi od aluminijuma, drveta, uz dodatak pvc-a, gume ili drugih tekstura za efikasno pozicioniranje na tačno predviđenom mestu.

Pergole mogu da budu samostojeće, kada se montiraju na centralni deo dvorišta ili bašte, bez oslanjanja na postojeće građevine. Sa druge strane, mogu da budu nastavak ispred ulaza doma, balkona i terasa, kao i da generalno budu pričvršćene za zidove objekata bar sa jedne strane. Da bi bile potpuno stilski savršene, dodaju se dekorativni elemetni kao što su rasveta, baldahini, zavese, roletne i mnogo drugih detalja koje će pergole učiniti atraktivnim.

Bioklimatske pergole su najsavremeniji način stvaranja oaze dvorišta u kojem će se odmarati tokom čitave godine, ili ispijati omiljeni napitak u bašti kafića. Pored njih, tradicionalna varijanta – drvene pergole, popularne su posebno za objekte koji teže rustičnom stilu uređenja, sa akcentom na prirodne materijale, boje i jednostavne konstrukcije.