Krijumčarenje koje je u narodu poznatije kao šverc, javlja se kada roba koja podleže poreskom i carinskom nadzoru krišom protura, krijumčari i pri tome koriste razne smicalice, kao i nepravilnosti sa namerom da se izbegne plaćanje odgovarajućih fiskalnih obaveza. Ove pojave se često susreću pod nazivom „siva ekonomija“ koja ustvari predstavlja privrednu delatnost koja se obavlja izvan zakonskih okvira što ima za posledicu izbegavanje plaćanja poreskih, carinskih i drugih dažbina od strane subjekata koji se bave ovakvim aktivnostima.
Roba koja se krijumčarila nekada i sada nije ista. Naime, nekada se krijumčarilo meso i pirinač, kao neke vrste osnovnih namernica za hranu, dok je danas učestalije krijumčarenje droge, cigareta i alkoholnog pića. Postojalo je i nekada krijumčarenje ovih proizvoda, ali danas je češće nego ranije.
Na koji način se krijumčari alkoholno piće
Kada je u pitanju krijumčarenje bilo koje robe, a samim tim i alkoholnog pića to se vrši na brojne načine. Neko od ljudi stavlja alkoholna pića u pakete u automobil. Drugi stavljaju iste u kofere sa prtljagom. Treći prave duplo dno na automobilu kako bi tu smestili velike količine alkoholnog pića. Međutim, s obzirom da se zna za razna krijumčarenja širom sveta, ljudi koji rade u upravi carine vode računa o tome da pretresaju svaki mogući deo automobila, autobusa, pa čak i ručnih putničkih torbi kako bi sprečili mogućnost krijumčarenja bilo koje robe, a samim tim i alkoholnog pića.
Otkup alkoholnog pića
Kada je u pitanju alkoholno piće, postavlja se pitanje zašto bi neko krijumčario alkoholna pića? Odgovor je logičan i glasi pa zato da bi zaradio novac. Naime, ljudi koji krijumčare alkoholna pića, ta ista su našli veoma jeftina pa su odlučili da ih prenesu preko granice kako bih ih preprodali. Danas postoje firme koje vrše otkup pića. Ljudi koji otkupljuju alkoholna pića dalje preprodaju ta pića po većoj ceni, pa i oni na taj način zarađuju što može biti dodatni posao.
Ljude koje si bave otkupom alkoholnog pića ne zanima da li su ta pića ukradena ili ne, da li su prešla granicu na crnu, tačnije da li su prokrijumčarena ili ne. Jedino je važno da flaše budu neotvorene jer samo one mogu da se dalje preprodaju. Postoje nekoliko koraka koji se moraju ispoštovati prilikom otkupa alkoholnog pića. Prvi korak je pronalaženje broja kupca koji se bavi tim poslom i kontaktiranje. Drugi korak je sastavljanje spiska alkoholnog pića koji neko želi da proda. Treći korak je kontaktiranje ponovo kupca kojem se sada preda sastavljeni spisak, da bi ovaj ubrzo nakon toga odredio cene za svako piće pojedinačno, i ukupno. U slučaju da odgovara cena, onda se prelazi na četvrti korak a to je preuzimanje robe. Kada se utvrdi da je sve proteklo po dogovoru, sledi ispalta i to odmah nakon preuzimanja robe. Ljudi otkupljuju pića širom države, naročito kada su u pitanju veće količine jer im to predstavlja neku vrstu dodatnog posla, a samim tim i dodatnog prihoda.
Cena alkoholnog pića koji se otkupljuje je različita, i ona zavisi od same vrste pića koje se otkupljuje. Najjeftinija pića su rakije, zatim slede vina, žestoka pića, a svakako da su najskuplja pića šampanjac, viski, konjak, itd.