Burme belo zlato – sve što je važno da znate

burme belo zlato

Tradicionalno žuto zlato odavno je dobilo značajnu konkurenciju, posebno kada su u pitanju burme. Belo zlato svojom prefinjenošću, jednostavnošću, ali istovremeno i unikatnošću, osvojilo je čitav svet velikom brzinom. Veliki je broj parova svih generacija koji se odlučuju da burme belo zlato budu prstenje koje će na desnoj ruci nositi čitav život.

Bela boja zlata odlična je za kreiranje različitog nakita. Najčešće se kombinuje sa drugim dodacima, što se označava stepenom finoće, iz razloga jer je legura zlata sama po sebi prilično meka i rastegljiva. Burme belo zlato su izbor koji oduševljava, a dobija se trajno lep i simboličan nakit, koji se nosi u svim situacijama.

Razlikovanje srebra i belog zlata

Iako veliki broj ljudi meša srebro i belo zlato iz razloga što obe vrste materijala imaju sivkastu boju, važno je znati napraviti razliku. Naime, burme belo zlato su za nijansu tamnije od srebra i već na prvu probu teže, čvršće i izdržljivije. Sve to, rezultira i nižom cenom srebra u odnosu na sve vrste zlata. 

Varijanta zlata u beloj boji je prilično skupa, što zavisi od težine i detalja komada nakita, ali ima vrhunski kvalitet i vanvremenski dizajn. Dugoročnijim nošenjem tačno se uviđa razlika koje imaju burme belo zlato, srebro ili platina koja je takođe beličasta. Svi drugi materijali su podložni gubljenju boje, tamnijim ili svetlijim flekama, dok su burme belo zlato vrlo dugovečne. 

Karakteristike koje imaju burme belo zlato

Burme belo zlato cene se više jer su kvalitetan, fenomenalno dizajniran i dugovečan izbor kojim svi parovi budu prezadovoljni. Isto kao i kada je u pitanju žuta boja, belo zlato mora imati žig koji implicira stepen finoće u određenoj oznaci. Najčešće se burme belo zlato pravi uz oznaku 585, što je 14 karata, ili finoća od 58,5% belog zlata u ukupnom komadu nakita. Pored toga, dostupne opcije su i 8 karata i finoća 33,3%, ali može se kretati i do 24 karata – sa finoćom 99,9% zlata i oznakom 999. Veći stepen finoće, odnosno čistoće nakita rezultira i znatno višim cenama u odnosu na manji procenat i oznaku. Opcija koja se pored 14 karata frekventno koristi za kreiranje nakita, jeste sa oznakom 750 i 18 karata, odnosno finoćom od 75% zlata. Ostatak materijala koji učestvuje kada se stvaraju inspirativne burme belo zlato, ogrlice, minđuše, narukvice i drugi komadi nakita u ovoj boji, najčešće su takođe svetlijih tonova. 

Obično se dodaje platina koja je slična belom zlatu, zatim cink, nikl, bakar ili druge varijante metala, koje će ili održati čisto belu boju, ili dati neku karakterističnu notu stila i nijansu. Burme belo zlato se najviše kreiraju uz dodatak čvrstog i izdržljivog nikla, dok se za savitljive komade nakita koristi paladijum i slični metali. Opcija koja se obožava, ali je veoma skupa, jeste dodatak dragog kamenja, kao što su: brilijanti i dijamanti, rubini, safiri, žad i mnogo toga drugog.

Idealan odabir za današnje mladence jesu burme belo zlato. Kako se često meša sa srebrom, važno je upoznati se sa osnovnim karakteristikama, strukturom i kombinacijom metala koja učestvuje u izradi nakita. Jedno je sigurno, a to je da burme belo zlato imaju trajnu i neprolaznu vrednost, mogućnost kontinuiranog nošenja, uvek lepu boju uz adekvatno održavanje i čuvanje.