U pravu si! Online

Zadržavanje osumnjičenih za krivična dela

Policija ima pravo da radi prikupljanja obaveštenja, odnosno saslušanja, zadrži osobu za koju sumnja da je izvršila krivično delo, do 48 sati pre izvođenja pred istražnog sudiju, pod uslovom:

 • da se ta osoba krije, da nije moguće utvrditi njen identitet ili postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva;
 • da postoji sumnja da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove, ili uticti na svedoke, veštake, saučesnike ili prikrivače;
 • da postoji opasnost da će osumnjičeni ponoviti krivično delo, dovršiti pokušano krivično delo ili počiniti krivično delo kojim preti;
 • da je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, odnosno preko pet godina za krivično delo sa elementom nasilja, i ako je to opravdano zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela;
 • da je već za drugo krivično delo prvostepeno osuđen na pet godina zatvora ili više, a sada je osumnjičen za teško krivično delo;
 • da se protiv te osobe već vodi krivični postupak i ona je kao optužena uredno pozvana na sud, ali očigledno izbegava da dođe.

U pogledu mesta zadržavanja, uslova tokom zadržavanja, pružanja medicinske pomoći, fotografisanja i uzimanja otisaka zadržanih osoba, važe pravila opisana u članku Policijsko zadržavanje.

Odluka o zadržavanju

Osumnjičeni može biti zadržan pošto je priveden u policijsku stanicu ili ako je pozvan kao građanin na informativni razgovor, pa se tokom razgovora pojavi sumnja da je baš on izvršio krivično delo.

Rešenje o zadržavanju donosi se najkasnije u roku od dva sata i uručuje zadržanoj osobi. U rešenju mora biti navedeno za šta se osumnjičeni tereti, na osnovu čega, dan i čas lišenja slobode ili odazivanja pozivu, i to je vreme od kada se računa početak zadržavanja. Zadržanog moraju odmah obavestiti i o njegovim pravima: da ne odgovara na pitanja, da uzme branioca, koga može da obavesti itd.

O zadržavanju mora odmah biti obavešten i istražni sudija, koji može narediti da se zadržana osoba odmah dovede k njemu.

Protiv rešenja o zadržavanju osumnjičeni i branilac imaju pravo žalbe, koja se odmah dostavlja istražnom sudiji. Istražni sudija dužan je da odluči o žalbi u roku od četiri sata od njenog prijema. Žalba ne zadržava izvršenje rešenja.

Koga osumnjičeni može da obavesti?

Osumnjičeni ima pravo da o tome da je zadržan u policiji, kao i o svakoj promeni mesta zadržavanja, obavesti nekog od članova svoje porodice ili drugo njemu blisko lice. Ukoliko je reč o strancu, on može da obavesti diplomatskog ili konzularnog predstavnika svoje zemlje, a ako je reč o izbeglici ili osobi bez državljanstva — predstavnika UNHCR-a.

Pravo na branioca

Osumnjičeni mora imati branioca od trenutka donošenja rešenja o zadržavanju. Ukoliko ga sam ne obezbedi, biće mu dodeljen branilac po službenoj dužnosti. Saslušanje se mora odložiti do dolaska branioca, ali ne duže od osam sati. Ako branilac do tada ne dođe, osumnjičeni se odmah mora odvesti istražnom sudiji ili pustiti na slobodu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:4)
This entry was posted in Policija i predkrivični postupak and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje