U pravu si! Online

Privođenje

Kada kažemo „privođenje“, mislimo na svaku situaciju u kojoj ti policajci kažu: „Pođite s nama“, ili: „Idemo u stanicu“. Oni to mogu da učine:

 • ako ne mogu da utvrde tvoj identitet — nemaš lične isprave ili sumnjaju da je reč o lažnim ispravama;
 • ukoliko te sumnjiče da si izvršio neko krivično delo, a pri tome: ne mogu da utvrde tvoj identitet, postoji opasnost da ćeš pobeći, uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze i tragove, odnosno uticati na svedoke, veštake, saučesnike i prikrivače, ponoviti ili dovršiti započeto krivično delo ili učiniti krivično delo kojim pretiš, kao i u slučaju da si osumnjičen za veoma teško krivično delo;
 • ako je za tobom raspisana poternica;
 • u slučaju da narušavaš javni red i mir, uhvaćen si u pokušaju ilegalnog prelaska granice, vozio si pijan ili te je policija zatekla u saobraćajnom prekršaju, a ti si i tada nastavio da ga činiš ili si izrazio nameru da nastaviš;
 • ukoliko je nalog za privođenje (dovođenje) izdao sud ili nadležni državni organ u upravnom postupku — ovo je jedini slučaj u kojem te neće obavezno odvesti u policijsku stanicu, već u prostorije organa koji je izdao nalog ili na drugo mesto određeno nalogom.

Odluka o privođenju bez naloga

Odluku o dovođenju bez naloga treba da donese neposredni pretpostavljeni policajca koji vrši privođenje, ili sam taj policajac, ako je za razloge za privođenje saznao tek na licu mesta — ukoliko te je zatekao u vršenju krivičnog dela ili prekršaja, ili bez ličnih isprava. Kada nekog privede bez naloga, policajac o tome mora da napiše izveštaj ili dâ usmeno obaveštenje o kojem se sačinjava zapisnik.

Privođenje kad postoji nalog

Ako postoji nalog za privođenje, taj zadatak uvek obavljaju najmanje dva policajca. Pre nego što to učine, oni moraju da provere da li u policijskoj evidenciji postoje podaci koji bi mogli da ukažu na to da će osoba koju treba dovesti pokušati da pobegne, pruži otpor ili napadne policiju. Ukoliko ove okolnosti postoje, neposredni pretpostavljeni policajaca koji idu na zadatak mora da sačini plan akcije.

Policajci treba da dovedu osobu na mesto koje je odredio organ koji je izdao nalog, do određenog vremena. Da bi to postigli, mogu da počnu privođenje najranije šest sati pre naznačenog vremena, odnosno 24 sata ranije ako se traži dovođenje na mesto izvan teritorije svoje policijske uprave (policijske uprave najčešće su nadležne za jedan okrug). Međutim, u ovom slučaju privođenje treba obaviti između šest ujutro i deset uveče, osim ako postoje neodložni razlozi da se to učini u neko drugo vreme.

Način privođenja

Policajci će prvo legitimisati osobu koju treba da dovedu. Onda će joj uručiti nalog ako on postoji, i pozvati da pođe s njima. Oni treba da joj kažu zašto je privode, da ima pravo da o privođenju obavesti porodicu ili nekog drugog, da ima pravo na branioca, ali i da je upozore da ova prava neće odložiti privođenje.

Službenici policije treba da upozore osobu koju privode da će

ukoliko ona pruži otpor ili pokuša da pobegne. Ako ta osoba i pored upozorenja pruži otpor ili odbije da pođe, policajci će i primeniti ta sredstva prinude. Policajci nemaju obavezu da unapred uruče nalog ovoj osobi (on će joj biti uručen naknadno) ili je pozovu da pođe s njima. Imaju pravo i da vežu takvu osobu, kao i onu koja pokuša da povredi samu sebe ili se opravdano pretpostavlja da će to učiniti.

Oni treba da pregledaju osobu koju dovode radi pronalaženja i oduzimanja predmeta pogodnih za napad ili samopovređivanje. Ukoliko je privedeniku neophodna medicinska pomoć, policajci su dužni da mu je obezbede.

Ako se osoba koju treba privesti sakriva u zaključanom stanu ili drugačije obezbeđenom prostoru, policajci mogu prinudno da uđu u taj prostor.

Privedena osoba prevozi se do stanice, po pravilu, službenim policijskim vozilom. Moguć je i prevoz javnim saobraćajem, ali se privedena osoba tada smešta odvojeno od ostalih putnika, na primer, u poseban kupe u vozu, ako je to moguće.

Privođenje osoba koje se o nekom staraju

U slučaju da se osoba koju treba privesti stara o deci ili nekim drugim osobama kojima je njena pomoć neophodna, policajac će prvo pokušati da obezbedi da tu brigu preuzme neko od članova porodice, a ako to nije moguće, obavestiće centar za socijalni rad.

Privođenje maloletnika

Maloletnike privode policajci u civilu, u neoznačenim vozilima, osim kada postoje uslovi za dovođenje bez naloga, kada to mogu učiniti i uniformisani policajci.

Ko neće biti priveden?

Neće biti privedene osobe čije je kretanje znatno otežano zbog bolesti, iznemoglosti ili trudnoće, oni kojima bi privođenje znatno pogoršalo zdravlje, kao ni osobe koje obavljaju poslove koji se ne smeju prekidati, dok im se ne obezbedi zamena.

Odluku da se neka od ovih osoba ne privede donosi neposredni pretpostavljeni policajca koji bi trebalo da ih dovede, ili sam policajac, ako je za ove razloge saznao tek kad je stigao do osobe koju treba da privede.

Policija neće privoditi ni osobe s diplomatskim imunitetom, dok je privođenje osoba s konzularnim imunitetom moguće samo na osnovu sudskog naloga.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:9)
This entry was posted in Policija i predkrivični postupak and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje