U pravu si! Online

Nasilje u školi — opšte informacije

U školama je strogo zabranjeno svako nasilje i zlostavljanje svih osoba koje na bilo koji način učestvuju u radu škole (učenici, nastavnici i ostali zaposleni, roditelji učenika), bez obzira na to ko čini nasilje.

Pod nasiljem i zlostavljanjem podrazumeva se svako ponašanje koje ugrožava zdravlje, razvoj i dostojanstvo učenika ili zaposlenog, bez obzira na to da li je učinjeno samo jednom ili se ponavlja. Postoje različiti oblici nasilja (vidi dole). Ovom zabranom obuhvaćeno je i zanemarivanje učenika, na primer, neodgovarajuća zaštita učenika od povređivanja, samopovređivanja, upotrebe alkohola i droge ili uključivanja u destruktivne grupe i organizacije.

Tačno je propisano šta škola treba da radi da do nasilja ne dođe — preventivne aktivnosti, šta treba raditi ako do njega ipak dođe, kao i kakve posledice treba da trpi nasilnik. Ta pravila odnose se na osnovne i srednje škole, predškolske ustanove i učeničke domove.

Diskriminacija

Iza nasilja se ponekad krije diskriminacija — želja da se nekom naudi zbog nekog ličnog svojstva kao što su njegov pol, nacija ili fizički izgled. Diskriminacija je zabranjena svuda pa i u školi, čak i kad nije praćena nasiljem, a ako jeste, posledice po nasilnika trebalo bi da budu teže, a ti kao žrtva možeš i da ga tužiš sudu i tražiš naknadu štete. Seriju tekstova o diskriminaciji potraži ovde.

Oblici nasilja

Nasilje može biti:

 • fizičko: udaranje, šutiranje, guranje, šamaranje, čupanje, davljenje, bacanje, gađanje, napad oružjem, trovanje, paljenje, uskraćivanje hrane i slično;
 • emocionalno/psihološko: omalovažavanje, etiketiranje, ignorisanje, vređanje, ucenjivanje, nazivanje pogrdnim imenima, ogovaranje, podsmevanje, ismejavanje, neprihvatanje, iznuđivanje, manipulisanje, pretnja, zastrašivanje, pritisak od strane roditelja ili nastavnika da se postižu uspesi koji bi mogli da ugroze normalan razvoj i najbolje interese učenika, ograničavanje kretanja učenika, kao i drugi oblici neprijateljskog ponašanja;
 • seksualno: nepristojni komentari, etiketiranje, širenje priča, dodirivanje, upućivanje poruka, fotografisanje, telefonski pozivi, navođenje ili primoravanje na učešće u seksualnim aktivnostima — seksualni odnos, seksualno dodirivanje, izlaganje pogledu, egzibicionizam i slično, kao i korišćenje učenika za prostituciju, pornografiju i druge oblike seksualne eksploatacije;
 • socijalno: odvajanje učenika od drugih na osnovu različitosti, dovođenje u poziciju neravnopravnosti i nejednakosti, izolacija, nedruženje, ignorisanje i neprihvatanje po bilo kom osnovu, isključivanje iz grupe vršnjaka i različitih oblika socijalnih aktivnosti, uskraćivanje informacija;
 • eksploatacija: rad učenika u korist drugih osoba ili ustanove, politička ili verska zloupotreba, kidnapovanje i prodaja dece u svrhu radne ili seksualne eksploatacije.

Psihološko, socijalno i neki vidovi seksualnog nasilja mogu biti učinjeni i elektronskim putem: elektronskom poštom, SMS-om, MMS-om, na društvenim mrežama, četovanjem, uključivanjem u forume i slično.

Šta se dešava s nasilnikom?

Protiv učenika nasilnika pokreće se vaspitno-disciplinski postupak. U slučaju da se utvrdi da je nasilje izvršeno, učenik može dobiti ukor direktora ili nastavničkog veća, a može biti i izbačen iz škole. U slučaju nasilja u osnovnoj školi moguć je samo premeštaj u drugu školu.

Nastavnik ili drugi zaposleni u školi koji je počinio nasilje prvo se privremeno udaljuje s posla, a zatim se protiv njega pokreće disciplinski postupak. Ukoliko se utvrdi da zaista jeste odgovoran za nasilje, trebalo bi da dobije otkaz, a nastavnicima bi, uz to, trebalo da bude oduzeta licenca — dozvola za rad.

Ako je nasilje počinio roditelj ili neko ko sa školom nema veze, škola će pozvati policiju.

Škola će pozvati policiju i ako je nasilje izvršio učenik ili nastavnik, a proceni se da je reč o krivičnom delu ili teškom prekršaju, a za sve nasilnike važi da mogu biti prekrašajno ili krivično gonjeni i kažnjeni.

Reakcija na nasilje izvan škole

Škola je dužna da obavesti policiju i centar za socijalni rad ukoliko sazna da učenik trpi nasilje van škole, npr. u porodici ili na ulici.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.9/5
(Ukupan broj ocena:73)
This entry was posted in Nasilje u školi and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje