U pravu si! Online

Ako škola ne postupi pravilno

Ukoliko direktor uopšte ne reaguje na tvoju prijavu nasilja, ili ne reaguje u propisanom roku, ako ne sprovede vaspitno-disciplinski postupak protiv nasilnika, ukoliko komisija i školski odbor ne utvrde odgovornost nasilnika ili mu ne izreknu odgovarajuću kaznu, pa i u svakom drugom slučaju kada zaposleni u školi i njeni organi ne reaguju na nasilje onako kako bi trebalo — na raspolaganju su ti dve mogućnosti: možeš da podneseš prijavu prosvetnoj inspekciji ili da Ministarstvu prosvete uputiš zahtev za zaštitu prava učenika.

U prvom slučaju reagovaće opštinska odnosno gradska prosvetna inspekcija, koja će dati nalog školi da otkloni nepravilnosti, a može protiv nje podneti i prekršajnu prijavu. Ovaj postupak može da potraje, čak i mesecima.

Druga mogućnost znači da će slučaj u svoje ruke preuzeti Ministarstvo, odnosno republički prosvetni inspektori. Ministarstvo može čak i da preuzme ovlašćenja škole i umesto nje donese odgovarajuće odluke, a postupak je znatno kraći.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Nasilje u školi and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje