U pravu si! Online

Sigurne kuće

Sigurne kuće jesu specijalizovana prihvatilišta koja pružaju zaštitu i pomoć žrtvama nasilja u porodici. Žrtvama koje nemaju drugu mogućnost da se sklone od nasilnika obezbeđuju sigurnost, besplatan smeštaj i hranu, psihosocijalnu podršku (savetovanje, psihoterapija), pravnu pomoć (pisanje tužbi i slično), a često zadovoljavaju i druge osnovne potrebe svojih korisnika (odeća, obuća, školski pribor za decu…). Deci se omogućava pohađanje škola i vrtića. Sigurne kuće sarađuju sa centrima za socijalni rad, policijom, zdravstvenim ustanovama, a često ih finansijski pomaže lokalna samouprava.

Boravak u sigurnoj kući najčešće traje nekoliko meseci i za to vreme stručni timovi pomažu žrtvi da se oporavi i putem zakonskih mera zaštite izbori s nasilnikom i pripremi za samostalan život bez nasilja.

Većina od petnaestak sigurnih kuća u Srbiji prima isključivo žene i decu, kao i žene sa decom, jer su žrtve nasilja u porodici, u ogromnom procentu, upravo oni.

Gde se nalaze?

I da znamo, ne bismo smeli da ti kažemo: sigurne kuće sigurne su najviše zbog toga što niko ne zna gde su, osim ljudi koji učestvuju u organizaciji njihovog rada, kao i samih žrtava koje u njima borave.

U Srbiji trenutno (avgust 2012) postoji petnaestak sigurnih kuća, a stalno se otvaraju nove. U Beogradu ih ima tri, u Vojvodini rade četiri (Novi Sad, Zrenjanin, Sombor, Pančevo), u centralnoj Srbiji osam (Niš, Kragujevac, Šabac, Valjevo, Užice, Smederevo, Paraćin, Priboj), a gradi se i deveta, u Kraljevu. Postoje i dva neformalna prihvatilišta za odrasle muškarce žrtve nasilja u porodici (u Ćupriji i Nišu).

Mesto stanovanja žrtve nije presudan kriterijum pri odlučivanju o prijemu u sigurnu kuću: ako procene da tvoja situacija to iziskuje i ako su u mogućnosti da te smeste, primiće te nezavisno od toga odakle dolaziš.

Kako da dođeš do sigurne kuće?

Budući da se sigurne kuće nalaze na tajnim lokacijama, pitanje je sasvim na mestu. Kako bi saznala kako da dođeš do najbliže sigurne kuće, obrati se centru za socijalni rad ili nekoj od lokalnih organizacija koje pružaju pomoć žrtvama nasilja. U sigurnu kuću može te odvesti i policija, jer lokalne policijske stanice sarađuju s njima.

Uslovi prijema

Kada uspostaviš kontakt sa sigurnom kućom, njen stručni tim razgovaraće s tobom kako bi ustanovio da li ti je potrebna takva vrsta pomoći. Pri tom će uzeti u obzir tvoje psihofizičko stanje i uslove života — stepen ugroženosti i raspoloživa sredstva zaštite. S obzirom na to da su kapaciteti sigurnih kuća mali, prvo se rešavaju hitni slučajevi: ako je žrtva životno ugrožena, ako je maloletna, ako je došla s decom, ako je loše finansijske situacije ili bez prihoda, ako je bez krova nad glavom i nema kome da ode…

Nijedna sigurna kuća u Srbiji nema uslove za prijem osoba s psihijatrijskim poremećajima, zavisnika od alkohola ili droga, osoba s poremećajima u ponašanju, kao ni teško mentalno ometenih osoba.

Dalja procedura

Ukoliko stručni tim odluči da te primi u prihvatilište, upoznaće te s mogućnostima ali i pravilima života u sigurnoj kući, na koje pristaješ potpisivanjem posebnog ugovora. Bilo bi poželjno da kod sebe imaš ličnu kartu i — ako dolaziš sa decom — njihove izvode iz matične knjige rođenih. U hitnim slučajevima, za prijem nije potrebna nikakva dokumentacija. Sigurne kuće vode i dosijee o svojim korisnicima.

Pravila boravka u sigurnoj kući isključuju nasilno ponašanje, upotrebu alkohola i droga, zloupotrebu lekova i uništavanje ili krađu imovine drugih stanara ili same sigurne kuće. Kršenje ovih zabrana može biti razlog za uskraćivanje boravka.

Dužina boravka

Boravak u sigurnoj kući je privremen. Njegova dužina određuje se prema okolnostima u kojima se žrtva nalazi, ali i prema smeštajnim kapacitetima sigurne kuće: ugovor se najčešće sačinjava na 30 dana ili tri meseca. Posle isteka ugovora stručni tim ponovo analizira situaciju i donosi odluku o njegovom produženju ili raskidu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:8)
This entry was posted in Nasilje u porodici and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje