U pravu si! Online

Hakerski napadi

Hakerski napad može se opisati kao neovlašćeni pristup računaru ili mreži, obično iskorišćavanjem njihovih slabosti, upotrebom naprednih znanja računarske tehnike. U praksi, hakeri napadaju iz različitih razloga: finansijskih, iz radoznalosti ili radi ostvarenja nekog drugog cilja.

S tehničke strane, upad u tuđi računarski ili mrežni sistem može se izvesti isključivo upotrebom odgovarajućih programa, ali poznati su i napadi koji se sprovode uz fizičku intervenciju na nekom uređaju (recimo, na telefonu) ili uz obavljanje nekog posla povezanog s računarima.

Naši zakoni propisuju zabranu za neke aktivnosti nezavisno od namere koju je haker imao na umu, neke su zabranjene samo ako su sprovedene radi pribavljanja protivpravne koristi, a neke su sankcionisane s obzirom na objekat prema kome su napadi usmereni.

Neovlašćeno korišćenje računara ili računarske mreže

Hakerska aktivnost za koju je predviđena najblaža kazna (novčana ili do tri meseca zatvora) jeste neovlašćeno korišćenje računarske usluge ili mreže „u nameri da se sebi ili drugom pribavi protivpravna imovinska korist“. Kažnjavanje za ovo delo može uslediti samo po privatnoj tužbi (znači, javni tužilac nije obavezan da pokrene postupak), što nije slučaj sa ostalim delima koja su navedena dalje u tekstu.

Neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, mreži i elektronskoj obradi podataka

Za ovo krivično delo doslovce piše: „Ko se, kršeći mere zaštite, neovlašćeno uključi u računar ili računarsku mrežu, ili neovlašćeno pristupi elektronskoj obradi podataka, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci“. Teži oblici ovog dela postoje ako se ovako dobijeni podatak snimi ili upotrebi, odnosno, ako dođe do teških posledica.

Oštećenje računarskih podataka i programa

„Klasične“ hakerske aktivnosti — neovlašćeno brisanje, izmena, oštećenje, prikrivanje računarskog podatka ili programa, kažnjive su novčano ili zatvorskom kaznom do jedne godine. Slično kao za prethodno delo, što je veća šteta, veća će biti i kazna.

Računarska sabotaža

Ovo delo ima sličan opis kao prethodno, s tim što mora biti izvršeno s namerom da se „onemogući ili znatno omete postupak elektronske obrade i prenosa podataka koji su od značaja za državne organe, javne službe, ustanove, preduzeća ili druge subjekte“. Kazna je do pet godina zatvora.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Nasilje na internetu and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje