U pravu si! Online

Krivična dela protiv života i tela

U ovu grupu spadaju krivična dela u kojima je neko ubijen, telesno povređen ili doveden u opasnost da pogine, zadobije telesne povrede ili mu bude narušeno zdravlje.

Teško ubistvo

Najteže krivično delo iz ove grupe jeste teško ubistvo. Krivični zakonik navodi 11 razloga da se neko ubistvo smatra teškim. To su:

 • ubistvo na svirep ili podmukao način;
 • ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju;
 • ubistvo neke osobe, a da je pri tom s predumišljajem doveden u opasnost još neki život;
 • ubistvo pri izvršenju razbojništva ili razbojničke krađe;
 • ubistvo iz koristoljublja, radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog dela, iz bezobzirne osvete ili drugih niskih pobuda;
 • ubistvo službenog ili vojnog lica pri vršenju službene dužnosti;
 • ubistvo sudije, javnog tužioca, zamenika javnog tužioca ili policijskog službenika u vezi s vršenjem službene dužnosti;
 • ubistvo osobe koja obavlja poslove od javnog značaja, kad je samo ubistvo u vezi s tim poslovima;
 • ubistvo deteta mlađeg od 14 godina ili trudnice;
 • ubistvo člana porodice kojeg je ubica prethodno zlostavljao;
 • višestruko ubistvo s predumišljajem, a da se pri tom ne radi o ubistvu na mah, ubistvu deteta pri porođaju ili lišenju života iz samilosti.

Za ovakva ubistva predviđena je najmanja kazna od 10 godina zatvora ili od 30 do 40 godina zatvora. Naime, naši zakoni predviđaju mogućnost zatvorske kazne do 20 godina, a za najteža dela od 30 do 40; nije moguće izreći kaznu od veću od 20 a manju od 30 godina zatvora.

Druge vrste ubistava

Postoji i takozvano obično ubistvo, kada neko nekog usmrti bez ikakvih drugih posebnih obeležja, i za njega je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Osim toga, postoje još neke vrste ubistava, kao što je ubistvo na mah — kad je ubica prethodno, bez svoje krivice, doveden u jaku razdraženost napadom, zlostavljanjem ili teškim vređanjem od strane ubijenog; ubistvo iz nehata, nenamerno; ubistvo iz samilosti, na lični zahtev osobe koja je u teškom zdravstvenom stanju; posebno krivično delo jeste kad majka pri porođaju, usled psihičkog poremećaja koji se ponekad javlja u toj situaciji, ubije svoje novorođeno dete. Za ove vrste ubistava predviđene su nešto kraće zatvorske kazne — najviše za ubistvo na mah, do osam godina.

Navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu

Ovo je gotovo izjednačeno sa ubistvom, pa onome ko dete mlađe od 14 godina ili neuračunjivu osobu navede na samoubistvo ili mu u tome pomogne, preti i najteža kazna, 30 do 40 godina zatvora. Za pomaganje u samoubistvu i navođenje na ovaj čin u drugim situacijama kazne su blaže.

Telesne povrede

U Krivičnom zakoniku postoje teške i lake telesne povrede. Granicu nije uvek lako povući. To umnogome zavisi od medicinskog veštačenja, ali je svakako teška telesna povreda ona koja ugrozi nečiji život ili mu ošteti zdravlje. Za teži oblik ovog krivičnog dela — kada je ugrožen život napadnutog, trajno i znatno mu je oštećen važan deo tela ili ugroženo zdravlje, kada je povređeni izgubio radnu sposobnost ili je unakažen — predviđena je kazna do osam godina zatvora, a u slučaju smrti žrtve od posledica povreda i do 12 godina.

Za lake telesne povrede maksimalna kazna je do jedne godine zatvora — do tri ukoliko su te povrede nanete sredstvom od kojeg su mogle nastati i teže posledice, na primer nekim oružjem, s tim što tužialc nema obavezu da goni napadača ako je reč o lakšem obliku tog krivičnog dela, već se to radi po privatnoj tužbi žrtve.

Ostala krivična dela protiv života i tela

Postoji grupa krivičnih dela za koja izvršilac ne mora ništa direktno da uradi žrtvi da bi je ugrozio. To su ostavljanje neke osobe u stanju ili okolnostima opasnim po njen život ili zdravlje (izlaganje opasnosti), kada je sam počinilac prouzrokovao te okolnosti, nepružanje pomoći osobi koja je u životnoj opasnosti, iako je tu pomoć bilo moguće pružiti bez opasnosti za druge, kao i napuštanje nemoćne osobe za koju je počinilac odgovoran u okolnostima opasnim po život i zdravlje. Za ova krivična dela kazna zavisi od okolnosti i posledica, pa ako je pri izlaganju opasnosti nastupila smrt maloletnika ili trudnice, može biti i do 12 godina zatvora.

Osim toga, krivična dela protiv života i tela jesu i učestvovanje u tuči, ugrožavanje opasnim oruđem u tuči ili svađi, kao i nedozvoljeni prekid trudnoće.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:14)
This entry was posted in Krivična dela koja uključuju nasilje and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje