U pravu si! Online

Krivična dela protiv ustavnog uređenja

Krivična dela iz ove grupe odnose se pre svega na političko nasilje — terorizam, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja — ili zločine poput špijunaže, što nisu događaji baš česti u svakodnevnom životu. Za nas je ovde zanimljivo samo jedno krivično delo, s kojim se u svakodnevici relativno često srećemo — izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Uslov za postojanje krivičnog dela

Nacionalna, rasna ili verska mržnja ili netrpeljivost može biti izazvana na mnogo načina, na primer, govorom na javnom mestu, a mnogi od tih načina su nasilni. Ono što je bitno, da bi postojalo ovo krivično delo, jeste da je mržnja izazvana između naroda i etničkih zajednica koje žive u Srbiji. Dakle, pokušaj da se izazove mržnja prema afričkom narodu Masai, ma koliko bio moralno neprihvatljiv, u Srbiji nije krivično delo.

Predviđene kazne

Osnovna kazna je od šest meseci do pet godina zatvora. Ako je mržnja ili netrpeljivost izazvana zloupotrebom položaja ili ovlašćenja, odnosno ako su posledica ovakvog postupka bili neredi, nasilje ili nešto drugo što je znatno otežalo zajednički život nacionalnih zajednica u Srbiji, kazna je do osam godina zatvora.

Ista kazna predviđena je i za slučaj da je mržnja odnosno netrpeljivost izazvana prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova. Međutim, ako su posledice krivičnog dela počinjenog na ovaj način teške, kao neredi, nasilje i drugo, maksimalna kazna je do deset godina zatvora.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Krivična dela koja uključuju nasilje and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • oebs

  oebs
 • Izrada vodiča kroz bezbednost mladih izrađena je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, u okviru projekta Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji, koji sprovodi Misija OEBS u Srbiji. Stavovi izraženi u vodiču pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje