U pravu si! Online
05.03.2013.
DRŽAVA

Zloupotrebe u zatvoru ispituju oni koji ih prikrivaju

Izvor: Danas 

Foto: Viewminder

Niš – Uprava Kazneno-popravnog zavoda u Nišu stavila je prošlog vikenda van snage odluku o suspenziji službenice Valentine Krstić i ona se juče vratila na posao. Ona je od Agencije za borbu protiv korupcije dobila status zaštićenog uzbunjivača nakon što je prijavila niz nezakonitosti u poslovanju te ustanove. Zatvorska uprava, međutim, nije poništila i disciplinski postupak protiv Krstićeve zbog navodne teže povrede radne discipline, a poslovanje zatvora uskoro bi trebalo da proverava Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, koja je to činila i ranije, ali „bez konkretnih rezultata“.

O „propustima“ u poslovanju niškog KPZ, kao i o premeštajima, otkazima i pritiscima kojima su Krstićeva i grupa njenih kolega bili izloženi nakon ukazivanja na „zloupotrebe“, naš list je prvi izveštavao u seriji tekstova u avgustu prošle godine. Krstićeva i kolege su u to vreme Agenciji za borbu protiv korupcije dostavili dokumenta o „višegodišnjem i milionskom kriminalu i korupciji“, među kojima su „mahinacije“ prilikom nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, „sumnjivo“ plaćanje rada osuđenika i „lažiranje i nestanak dokumentacije“. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija tada nam je, međutim, rečeno da su otkazi i premeštaji ove grupe zaposlenih zakoniti i da ne predstavljaju odmazdu, a da se kroz unutrašnje nadzore „preduzimaju sve mere“ za sprečavanje korupcije u niškom, kao i drugim zatvorima.

– Svi koji su ukazivali na malverzacije i korupciju u niškom KPZ-u, nas devetoro, već su otpušteni ili su na sigurnom putu za otkaz. Reč je o klasičnoj šikani, jer je, recimo, umesto radnika koji su otpušteni, pošto za njihovim radnim mestima navodno nema potrebe, ubrzo primljeni drugi. Ipak, borba protiv kriminala, korupcije i nepravilnosti je krajnje neophodna, jer oko poštovanja zakona ne može biti pogodbe. Nadam se da će Uprava prilikom sledećih nadzora u KPZ pozivati sve koji su ukazivali na korupciju, i detaljno pregledati obimnu dokumentaciju koju imamo, umesto da inspektori razgovaraju samo sa zamenikom upravnika Gordanom Brankovićem, kao do sada – rekla je Krstićeva pre nego joj je stiglo rešenje o ukidanju suspenzije.

Ovakvo rešenje usledilo je pošto je ministar pravde Nikola Selaković u petak uveče zahtevao od Brankovića da suspenziju Krstićeve, donetu prethodnog dana, bez odlaganja stavi van snage. Ministarstvo pravde takođe je zahtevalo od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da se „sprovedu svi neophodni postupci, koji će utvrditi odgovornost za nezakonita postupanja u KPZ Niš“.

– Ukidanje suspenzije Krstićevoj ne liči na „politiku“, pre svega zbog toga što je na poštovanju zakona insistirao nadležni ministar, ali je prerano za zaključak da bi ovo moglo da predstavlja začetak ozbiljne pravne države. Posebno je zabrinjavajuće što će tvrdnje Krstićeve i njenih kolega opet proveravati Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, koja je obavila više inspekcija nakon njihovih tvrdnji, ali su sve one služile da se prikriju i negiraju nezakonitosti u radu niškog KPZ.

Zbog toga smatramo da je neophodno obaviti nezavisnu kontrolu zatvorskog poslovanja uz aktivno učešće boraca protiv korupcije – kaže Lidija Vučković, koordinatorka niškog Centra za ljudska prava, koji radi na slučaju boraca protiv korupcije u niškom KPZ, a već godinama obavlja monitoring stanja u srpskim zatvorima.

Hitna reakcija Selakovića

Reagovanje Selakovića u „slučaju Valentine Krstić“ usledilo je odmah nakon njegovog sastanka tim povodom sa predsednicom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić, zaštitnikom građana Sašom Jakovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem. O slučaju Krstićeve obavešteni su i OEBS i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Dokumentacija o „kriminalu i korupciji“ u niškom zatvoru prethodno je poslata i resornoj komisiji Vlade i nadležnom odboru Skupštine Srbije.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti. Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje