U pravu si! Online
21.02.2013.
BEZBEDNOST

Zakon o privatnom obezbeđenju u martu

Izvor: Novosti 

Foto: Diane Worth

Službenici privatnog obezbeđenja prilikom čuvanja objekata i ličnosti moći će da potegnu i šok-palice, biber-sprejeve i drugu opremu za privremeno onesposobljavanje. Ovo ”oružje” uskoro će se naći u arsenalu i pripadnika policije. Cilj korišćenja ove opreme jeste smanjenje upotrebe pištolja i drugog vatrenog oružja.

Naoružavanje savremenim sredstvima koja napadače ”sputavaju, a ne ubijaju” poslednja su izmena dugo očekivanog nacrta zakona o privatnom obezbeđenju, koji bi u martu trebalo da dođe u skupštinsku proceduru. Ovaj propis, koji već godinama dorađuju predstavnici privatnih preduzeća za obezbeđenja i policije, naći će se pred poslanicima zajedno sa setom izmena i dopuna propisa koje priprema MUP.

– Naš posao je završen, a na potezu je policija – kaže Dragiša Jovanović, iz Udruženja za fizičko-tehničko obezbeđenje Privredne komore Srbije.

– Unošenje odredbe o sredstvima za privremeno onesposobljavanje trebalo bi da bude poslednje pre upućivanja ovog propisa u Vladu.

Jovanović kaže da su kompletirani i predlozi svih ostalih propisa – dve uredbe i čak sedam pravilnika, koji će omogućiti da zakon počne da živi već prvog dana od usvajanja. Ovaj propis prvi put urediće sektor usluga zaštite ličnosti i objekata, gde radi armija od gotovo 50.000 ljudi. Zaposleni na ovim poslovima plate primaju u čak 3.000 kompanija i agencija različitih delatnosti.

Najvažnija novina koju će zakon da donese jeste licenciranje firmi i zaposlenih u privatnom obezbeđenju, za šta će biti zadužena policija. Svi čuvari moraće da prođu obuku, ali i poštuju uslove za potezanje oružja, palica, lisica… Radnici ”sekjuriti” agencija ubuduće će biti uniformisani, a jedinstveni izgled i boju uniforme propisaće MUP. Policija će voditi i registar agencija i zaposlenih, tako da će u svakom trenutku znati njihov broj.

Zakon priželjkuju i vlasnici privatnih agencija za obezbeđenje. Među njima je i Željko Ljubišić, iz beogradskog preduzeća ”S-sistem”, koji ističe da je to jedini put za potiskivanje nesavesnih čuvara.

– Mora konačno jednom da se propiše ko može da se bavi ovim poslom. U ovoj sferi se godišnje okreće više od 100 miliona evra, i opasuje se i do 50.000 komada oružja – kaže Ljubišić.

Banke i pošte prve na redu

Nove propise o bezbednosti prvi će da osete finansijske institucije – pošte, banke, menjačnice. Ovi objekti moraće da ispune minimum bezbednosnih uslova. To podrazumeva ugradnju neprobojnog stakla, tehničkih sredstava i uređaja. Preduzeća će dobiti rok, najverovatnije od tri godine, da primene zakonske standarde.

Detektivi na popravnom

Zajedno sa tekstom zakona o privatnom obezbeđenju na put ka parlamentu krenuće i novi nacrt propisa o detektivskoj delatnosti. Ovaj zakon bio je nadomak usvajanja prošle godine, kada je posle alarma poverenika Rodoljuba Šabića, povučen iz procedure. Nova verzija je usaglašena sa propisima koji regulišu prikupljanje i obradu podataka o ličnosti.
VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje