U pravu si! Online
06.04.2012.
SOCIJALNA ZAŠTITA

U sirotištima samo stariji od tri godine

Izvor: Novosti

Foto: paparutzi

Napušteme bebe svoje detinjstvo ubuduće neće smeti da započinju u domovima, ustanovama, prihvatilištima… Kako kaže novi Zakon o socijalnoj zaštiti, institucionalni smeštaj za mališane do treće godine starosti može biti samo poslednja karika u njihovom zbrinjavanju, a nikako praksa.

Zahvaljujući ovom propisu, selidba bi zato mogla da sleduje većini od 66 dečaka i devojčica koji trenutno stanuju u nekoj od ustanova za smeštaj dece i omladine. U domovima će, potvrđuju u Ministarstvu rada i socijalne politike, ostati samo oni koji imaju zdravstvenih teškoća, pa im je pomoć lekara neophodna.

– Dete mlađe od tri godine ne može biti zbrinuto u domu, osim ako za to postoje naročito opravdani razlozi. A ni u tom slučaju ne sme se zadržavati duže od dva meseca, osim ako za to ministarstvo ne da saglasnost – objašnjava Suzana Paunović, pomoćnik ministra u Sektoru za socijalnu zaštitu.

Dom, prema njenim rečima, može biti samo prelazno rešenje dok se biloška porodica ne pripremi za povrat novorođenčeta, ili neke druge familije koja bi preuzela brigu o napuštenom mališanu. A zainteresovanih kandidata je sve više.

– Uprkos tome što je zakon novijeg datuma, ova se praksa već godinama postepeno primenjuje – nastavlja Paunovićeva.

– Tako je u martu ove godine u domovima širom Srbije bilo samo 66 dece mlađe od tri godine, dok ih je u hraniteljskim porodicama smešteno 430. U istom periodu 2007. u domovima je bilo čak 267 dečaka i devojčica ovog uzrasta, a u hraniteljskim porodicama samo 207.

I u Centru za porodični smeštaj u Beogradu smatraju da je smeštaj dece u institucije “ravan zlostavljanju”. Kako kažu, mališani odrasli u domovima kasnije progovore, kasnije prohodaju i imaju jake emocionalne probleme tokom odrastanja.

I Zoran Milačić, direktor centra u Zvečanskoj, smatra da je prirodna sredina najbolja za odrastanje, a to svakako nije institucija već porodica.

– Ako ne biološka, onda srodnička ili hraniteljska – kaže Milačić i dodaje da je većina beba već izmeštena iz njihove ustanove, a da su uglavnom ostale samo one sa teškim zdravstvenim problemima koje zahtevaju posebnu negu. Takvih je skoro 40.

A kandidata za brigu o najmalađima, srećom, ne manjka. U Ministarstvu rada potvrđuju da samo u glavnom gradu trenutno 30 porodica prolazi obuku za smeštaj beba. Svi se oni pripremaju da budu dobri hranitelji.

– Od početka godine troje dece je već zbrinuto kod hranitelja, a dvoje je u novi dom došlo iz porodilišta – kažu u ministarstvu.

Za bebe samo hitan prijem

I dalje će postojati Prihvatilište u Zvečanskoj za slučaj hitnog prijema, ali će se deca u njemu veoma kratko zadržavati – objašnjava Zoran Milačić.

– Tu će bebe boraviti samo dok se centri za socijalni rad ne dogovore oko starateljstva. Prednost će, naravno, uvek imati primarna porodica, ali ako za to nema uslova, dete će se prebaciti u onu koja je najpodesnija za njega.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje