U pravu si! Online
16.10.2013.
POSAO

“Što pre menjati Zakon o radu”

Izvor: B92 b92logonovi

Foto: Pasip

paint small

Na okruglom stolu “Koraci ka suzbijanju neformalnog rada i sive ekonomije” koji su organizovali PKS i Fond za demokratiju, savetnica u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović rekla je da je u cilju smanjenje neformalnog rada i sive ekonomije potrebno usaglašavanje svih zakonskih okvira kako bi zakoni bili primenjivi u praksi.

Ona je navela da je tokom sastanaka koji su organizovani u septembru sa predstavnicima države, privrede, civilnog sektora i akademske zajednice zaključeno da je jedna od bitnijih mera u borbi protiv “rada na crno”, poboljšati nadzor, unaprediti rad inspekcija, ali i uvođenje obaveze evidentiranja ugovora o radu u javnoj službi.

“Potrebno je koordinisati i integrisati rad inspekcija, doneti zakon o inspekciji rada, povećati broj inspektora ili smanjiti broj propisa koji kontrolišu ti inspektori”, kazala je ona.

Kićanovićeva je navela i da je neophodno obezbediti autoritet institucije i zaštitu nezavisnosti inspektora kako ne bi trpeli pritiske sa strane.

Predstavnica Saveza sindikata Srbije Jasmina Vukotić je kazala da je rad na crno nestabilan rad i za poslodavca i za radnika. 

Ona je navela da mnogi radnici svesno prihvataju da rade na crno kako bi i dalje zadržali određena sredstva koja primaju od države, pošto sa, kako je precizirala, porodičnom penzijom od 16.000 dinara ne može da se preživi.

Vukovićeva je naglasila i da država treba da ima jasno definisane mehanizme zaštite i jasne sankcije. 

Potpredsednica PKS-a Vidosava Džagić je kazala da je u cilju smanjenja sive ekonomije Srbiji neophodna sveobuhvatna poreska reforma primerena snazi poreskih obveznika.

Koordinator projekta “Ka efikasnijem suzbijanju neformalnog rada i sive ekonomije” u Fondaciji Centra za demokratiju Bojana Ružić, kazala je da se neformalna zaposlenost u Srbiji procenjuje na oko 500.000 do 700.000 radnika. 

Ona je navela da je zarada zaposlenih bez ugovora do 51 odsto manja u odnosu na formalno zaposlene i da uglavnom na crno rade mladi, nekvalifikovani radnici, oni sa srednjom stručnom spremom, kao i oni koji su bez redovne zarade, nezaposleni preko 40 godina i primaoci socijalne pomoći. 

“Za poslodavce, angažovanje radnika bez ugovora je sredstvo za smanjenje troškova rada, povećanje konkurentnosti na tržištu i olakšano upravljanje ljudskim resursima”, kazala je Ružićeva.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
1.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti. Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje