U pravu si! Online
18.02.2013.
KOMUNIKACIJE

Roming tarife različite obrzirom na izabranog operatera

Izvor: Novosti 

Foto: Alain Bachellier

Minut razgovora u Francuskoj za postpejd korisnike koji odaberu najskuplju “oranž” mrežu staje 460 dinara. Potrošači koji pak kada uđu u roming prihvate “fri mobajl”, plaćaće 60 sekundi poziva – čak četiri puta manje. Svaki od tri operatera u Srbiji ima posebne ugovore sa stranim kompanijama, pa se i tarife razlikuju.

Prema rečima Beograđanke Marijane J., poziv od minut i po iz Nemačke i deset minuta na internetu – donelo joj je mesečni račun veći za 2.500 dinara.

– Nisam razgovarala ni dva minuta, a internet preko paketa mi se sam aktivirao, kada sam izgubila vaj-faj – priča Marijana. – Moj operater mi je rekao da sam izabrala najskuplju stranu mrežu, sa kojom oni imaju nepovoljan ugovor.

Iz Republičke agencije za telekomunikacije kažu da domaći operatori zaključuju partnerske ugovore sa firmama iz drugih zemalja, kojima definišu uslove i cene usluga.

– Sva tri mobilna operatora na svojim sajtovima objavljuju ažurne cenovnike – kažu u RATEL. – Naša preporuka korisnicima je da pogledaju koji operator u zemlji u koju putuju ima najpovoljnije cene.

U VIP su, radi lakšeg funkcionisanja, svet “podelili” na četiri zone.

– Ne postoji cenovna razlika u odnosu na mreže, pa korisnik ne mora da brine na koju će se prebaciti – kažu kod ovog operatora. – Zemlje u okruženju, Grčka i članice Telekom Austrija grupe su u prvoj zoni, sa najjeftinijim romingom. Zapadna Evropa i Engleska su u drugoj zoni, Egipat i Amerika u trećoj, a poslednja zona obuhvata ostatak sveta i Rusiju.

Kod “Telekoma” cene poziva ka Srbiji i SMS poruka variraju od operatora koji korisnici izaberu. Zato je najbolje, kažu u ovoj kompaniji, da se korisnici informišu koji je operator u zemlji u koju putuju najpovoljniji i izaberu ga manuelno.

Paket za put

Za korisnike koji često putuju u inostranstvo i imaju potrebu za dužim razgovorima, “Telenor” je uveo i poseban paket. Kod ovog paketa, postoje samo dve zone. Prelazak na ovu tarifu je besplatan.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti. Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje