U pravu si! Online
20.01.2012.
PREDUZETNIŠTVO

Preduzetnici na administraciju mesečno troše i do 40 sati

Izvor: Novosti 

Foto: pamhule

Godišnje samo u redu u Poreskoj upravi prođe najmanje 12 dana. Još po koji dan pred šalterom pošte, banke, PIO fonda Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje… Administrativne procedure preduzetniku, koji za to ne plati knjigovođu ili službenika, svakog meseca odnesu i do 40 sati. Ima preduzeća koja godišnje na administraciju zato potroše i 60 radnih dana.

Na nivou čitave privrede, samo administriranje košta oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, što je blizu 1,35 milijardi evra. Ove podatke otkriva nedavno istraživanje Američke agencije za međunarodni razvoj USAID. S druge strane, nekoliko godina napora da se „saseku“ nepotrebni propisi preduzećima su uštedeli 120 miliona evra godišnje. I da su sve preporuke zaživele, a nisu, firmama bi sa „grbače“ palo još oko 30 miliona evra godišnje.

– Do 5. u svakom mesecu moram da predam poresku prijavu za zarade za sve zaposlene – kaže vlasnica jedne beogradske firme.

– U redu nekad provedem sate. Rok za predaju prijava za porez na dodatu vrednost je 10. u mesecu. Ja ga predajem na tri meseca, ali firme koje to rade svakog meseca imaju još jedan dan čekanja. A kakva je tek procedura za promenu adrese. Ja sam nedavno sedište firme preselila iz jedne u drugu beogradsku opštinu. Očekivala sam da je Poreska uprava umrežena i da jedna filijala može moje podatke da prosledi drugoj. Procedura je, međutim, zahtevnija nego kad sam osnivala preduzeće. Morala sam da im dostavim sve moguće potvrde, od prijave radnika, do finansijskih izveštaja. Nisu mogli da preuzmu u elektronskoj formi, nego sam morala da platim štampanje. Oni, kažu, nemaju papira.

Istraživanja Unije poslodavaca došla su do računice da preduzeće sa 20 zaposlenih mesečno na administraciju potroši skoro 80 sati. Najviše vremena, 27 sati, tada je odlazilo na uplatu pazara, koja je bila dnevna. Sada se uplaćuje nedeljno. Na slanje pisama, pošto se sa većinom institucija ne može komunicirati elektronski, odlazilo je oko 23 sata.

– Dosta posla imaju agencije za hemikalije, jer svakog meseca moraju da podnose detaljan izveštaj o svojim kupcima – kažu u Uniji poslodavaca.

– Potrebno je da jedan zaposleni svake nedelje dva dana radi samo to. HASAP takođe zahteva dosta posla. Postoji i takozvani „higijenski minimum“ koji prolaze trgovci i konobari. Svake četiri godine ga polažu, a košta 6.500 dinara. Skupa je i procena rizika radnog mesta za svaku poslovnu jedinicu, a cena je 8.000 dinara po radnom mestu.

Protiv požara

Svaki prodajni objekat mora da ima i analizu protivpožarne zaštite. Mali trgovce, sa lokalima manjim od 100 kvadrata, i svega dvoje vrata, smatraju da im takvi dokumenti nisu neophodni, pošto nema mnogo neizvesnosti oko toga kuda se možete evakuisati u slučaju požara. Cena ove studije za prostor od 100 kvadrata košta od 10.000 do 90.000 dinara.

Skupe analize

Poslodavci upozoravaju i na činjenicu da se kod provere ispravnosti namirnica još ne poštuje zakon.

– Po zakonu, trgovac plaća analizu ukoliko se utvrdi da proizvod nije ispravan – kažu u Uniji poslodavaca.

– Ako je ispravan, pošto analizu plaća avansno, država treba da mu vrati te troškove.

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje