U pravu si! Online
12.07.2011.
ZDRAVLJE

Lekarka bez licence jer je odbila pregled

Izvor: BLIC ONLINE 

Foto: aeuo4117

Sud časti Lekarske komore Srbije oduzeo je na devet meseci licencu jednoj doktorki iz Beograda, jer nije pregledala pacijenta, dok je drugom doktoru zabranjeno da se bavi homeopatijom. O kojim lekarima je reč i u kojim zdravstvenim ustanovama oni rade, nije moguće saznati dok ove odluke ne budu objavljene u „Glasniku” Lekarske komore.

Ono što je poznato za doktorku koja je ostala bez licence jeste da je u penziji i da je dokazano da na terenu nije pregledala pacijenta iako je tvrdila drugačije. To je, kako objašnjava dr Tatjana Radosavljević, direktorka LKS, nesumnjiv prekršaj medicinske etike. O drugom lekaru, koji ne sme više da se bavi homeopatijom, ništa drugo nije poznato, osim da je iz Beograda.

O daljem radu Suda časti javnost može da se informiše samo kroz suve brojeve i statistiku, a o lekarima koji su zaslužili mesto za pokudu, javnost jedino može da se informiše preko „Glasnika“ koji dobijaju samo zdravstveni radnici.

– Javne opomene, oduzimanje licence i osuđujuće odluke objavljuju se u „Glasniku”, dok se oslobađajuće presude objavljuju u sredstvima javnog informisanja. Uskoro će sve moći da se pogleda i na sajtu komore, a najnoviji podaci biće poznati 15. avgusta – objašnjava dr Radosavljević.

Predsednik Vrhovnog suda časti LKS, dr Slobodan Kovačević kaže za „Blic” da su ukori i opomene lekarima stvar struke i profesije i da to ne treba da zanima javnost. On je samo kratko rekao da „nije voljan da iznosi informacije i da je to što imamo sasvim dovoljno”.

A statistika ukazuje na sledeće:

Od kada je oformljen Sud časti (2008. godine) ukupno je bilo 415 predmeta, od kojih je okončano samo 97. Najviše radi Regionalna komora u Beogradu, koja ima čak 229 predmeta, dok komora u Vojvodini nema nijedan predmet. Po dostupnim podacima, 20 lekara je oslobođeno, 16 kažnjeno samo opomenom, dok je jedan lekar javno opomenut!

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje