U pravu si! Online
13.07.2011.
ZDRAVLJE

Jeftiniji sistematski pregledi za studente

Izvor: BLIC ONLINE 

Foto: diekatrin

Uprava Studentske poliklinike odlučila je da snizi cenu sistematskih pregleda za studente sa 1.000 dinara na 750. Bitna novina je i da će, za razliku od prethodnih godina, Studentska poliklinika i tokom leta i godišnjih odmora raditi u dve smene.

Već su se čule i prve pozitivne reakcije studentskih udruženja, a najzaslužnija za promene u radu je nova direktorka ustanove Dr Dubravka Miljuš. Pred njom je, nakon četiri godine urušavanja ove ustanove, veliki posao da se stanje poboljša.

– Sa sniženjem cena su se složili i Savez studenata Beograda i Studentska unija Srbije. Ovo je dobra novina ako se ima u vidu studentski standard i njihove platežne mogućnosti. Pomerili smo i odlazak na godišnje odmore nekih kolega da bismo ukinuli staru, lošu praksu da tokom leta radi samo prva smena. To nije bilo dobro, jer zdravlje studenata treba da bude prioritet svima nama – kaže za “Blic” doktorka Miljuš.

Studentska udruženja imala su mnogo pritužbi na rad Studentske poliklinike tokom prethodne četiri godine i mandata bivše direktorke. Zato je dr Dubravku Miljuš sačekao ogroman posao, loše materijalno stanje ustanove, veliki minus na računu i ogromno nezadovoljstvo pacijenata.

– Svesna sam svega toga i veoma se trudim da ispravim i unapredim šta se može. Zato sam i uvela novo pravilo da me svi načelnici pismeno obaveštavaju o svemu što rade i ko ih menja kad nisu tu – kaže dr Miljuš.

Ona dodaje da je jedan od prioriteta da se napravi rampa za studente sa posebnim potrebama da bi nesmetano mogli da uđu u zgradu poliklinike. Na tome se intenzivno radi, a biće uključena i opština Vračar.

Pozitivne promene u Studentskoj poliklinici pozdravlja i direktor gradske Kancelarije za mlade Kosta Andrić.

On napominje da je zdravstvena zaštita studenata tokom poslednje četiri godine mnogo pogoršana i da uopšte nije bilo komunikacije sa rukovodstvom ustanove.

– Naša uloga je da uvežemo novo rukovodstvo i studentske organizacije i da sve to podignemo na viši nivo. Studenti su najzdravija populacija, ali mora dosta da se radi na preventivi. Studentima mora da se vrati navika da dolaze u Studentsku polikliniku – poručuje Andrić.

Besplatno kod zubara

Dr Dubravka Miljuš najavljuje da bi uskoro stomatološka zaštita mogla da bude besplatna za studente, što bi bilo veliko olakšanje za studentski budžet. Studenti su napisali peticiju koju je potpisalo 14.000 ljudi, putem koje upozoravaju da im je 2006. godine, kada je usvojen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, načinjena nepravda, jer svi punoletni građani od tada plaćaju za pregled kod zubara. Pošto akademci nemaju novca, čekaonice su ostale prazne.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje