U pravu si! Online
09.04.2013.
POSAO

Agencije uzalud traže – posla nema

Izvor: Novosti 

Foto: slightly everything

Sa armijom od 761.486 nezaposlenih se, osim Nacionalne službe za zapošljavanje, bori još 58 privatnih agencija! Samo u prošloj godini Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je izdalo sedam novih dozvola za rad agencijama koje planiraju da poboljšaju sliku na tržištu rada. Ipak, čini se da većini taj posao ne ide sasvim od ruke.

– Došlo je vreme da se preusmerimo u drugu oblast jer u ovoj nema vajde – kaže Radula Radonjić, vlasnik jedine kruševačke agencije za zapošljavanje, i dodaje – Svima koji traže posao moramo da pružamo besplatne usluge jer tako kaže zakon, a tamo gde bismo mogli za ostvarujemo profit, na primer, u obukama i prekvalifikacijama, nema dovoljno prostora jer NSZ sa svojim ogromnim aparatom, apsolutno dominira na tržištu.

Većina agencija za zapošljavanje ne vidi svoj potencijal u unutrašnjosti. Tako su danas po dve aktivne u Novom Sadu i Subotici, i po jedna u Kruševcu, Šapcu, Nišu i Novom Pazaru. A čak 50 trenutno posluje u glavnom gradu. I u njima, međutim, pamte bolja vremena.

– Pre šest godina smo imali hiljade kandidata, a u poslednje dve po samo nekoliko stotina – kaže Dragana Sotirović, iz beogradske agencije za zapošljavanje ”Simeks”.

Nas angažuju poslodavci da im testiramo radnu snagu, da im pronađemo najadekvatnije radnike, ali i da proverimo da li su kandidati, koje su oni sami odabrali, dovoljno dobri za određene pozicije. A uprkos tome što smo se fokusirali na jednu oblast, imamo znatno manje posla nego ranije.

Sotirovićeva dodaje da je na tržištu ”popriličan haos” jer ima previše agencija koje imaju loše kadrove i strategije, što samo smanjuje poverenje naroda u službe za posredovanje.

Ipak, u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da su sve ove agencije pod njihovim nadzorom:

– Da bi uopšte proradile, moraju da ispune određene tehničke uslove, da im zaposleni polože stručni ispit i dobiju licencu za rad – objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

– A ukoliko dobijemo pritužbu i ispostavi se da je neka od tih agencija radila mimo pravila, da je, na primer, naplaćivala usluge koje moraju da budu besplatne, mi im oduzimamo dozvolu. A to se dešava makar jednom godišnje.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da u ovom poslu ”ima prostora za sve”, i da agencije ne bi trebalo da se ponašaju konkurentski:

– Sa svih 58 agencija smo potpisali kodeks o saradnji jer nam je interes zajednički, a to je smamnjenje broja nezaposlenih u Srbiji – kaže Srđan Andrijanić iz NSZ.

Rade na crno 

U beogradskim agencijama tvrde da još bar dvadesetak kancelarija posluje na crno. Da one rade bez ikakavih dozvola, potvrđuje i Dragana Sotirović.
– Tek kada ih uhvate, ulaze u proceduru i traže licence.

Žive od provizije poslodavaca

Provatne agencije se mahom finansiraju od provizija koje im daju poslodavci, a najviše novca očekuju od inostranih partnera kojih je, kako tvrde, sve manje. A pošto NSZ dobija novac iz budžeta, u ovim agencijama kažu da, uprkos zajedničkim interesima, nema prostora za preveliku saradnju.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
Browse the vest archive. This entry was posted in Vesti and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje