U pravu si! Online

Železnice Srbije

Železnice Srbije su javno preduzeće kome je povereno da upravlja celokupnim železničkim saobraćajem u zemlji. Tu spadaju prevoz putnika i robe, upravljanje železničkom infrastrukturom (pruge, stanice i slično), kao i prodaja svih vrsta voznih karata (domaćih, međunarodnih, karata s povlasticama — tipa Inter Rail…), čak i vođenje Železničkog muzeja. Prema tome, logično, za sve informacije u vezi sa železnicom i putovanjem vozom treba da se obratiš ovom preduzeću.

Red vožnje

Informacije o redu vožnje, to jest, o tome kad koji voz kreće ili stiže na neku stanicu, možeš saznati na pet načina: na šalteru železničke stanice, na tabli u stanici (ako tabla postoji), pozivom kol centru (za detalje vidi dole), putem sajta Železnica (isto vidi dole) i putem SMS-a.

Kad je reč o SMS-u, ako si korisnik neke od mreža 062, 063, 064 ili 065, potrebno je samo da pošalješ poruku na 3636, sa sledećim sadržajem: POLAZAK_POLAZNA STANICA_DOLAZNA STANICA. Dakle, ako hoćeš da putuješ od Beograda do Novog Sada, otkucaćeš POLAZAK BEOGRAD NOVI SAD i dobićeš informacije o svim vozovima koji saobraćaju na ovoj relaciji onog dana kada si poslao poruku.

Prodaja karata i rezervacija mesta

Karte za voz kupuju se na blagajnama železničkih stanica i u nekim putničkim agencijama. Brojeve telefona železničkih stanica i putničkih agencija koje ih prodaju naći ćeš na sajtu Železnica Srbije.

Postoji i varijanta na sajtu Železnica, putem usluge e-Ticketing. Ovim servisom mogu i da se rezervišu mesta u vozu, ali samo za sledeće relacije: Beograd—Bar, Subotica—Bar, Novi Sad — Bar, Niš—Bar. Imaj u vidu da ovaj sistem ne funkcioniše uvek.

Rezervaciju mesta možeš izvršiti i na blagajni železničke stanice, zatim putem telefona (kol centar). Ukoliko želiš da rezervišeš više mesta, moraćeš to da uradiš preko tzv. Centra za rezervisanje mesta — pozovi telefonom ili idi lično tamo. Putem ovog centra rezervišu se i karte za međunarodni saobraćaj — kako za pojedinačne putnike, tako za grupe.

Žalbe, reklamacije i zahtevi za naknadu štete ili povraćaj novca

Za sve reklamacije i žalbe koje imaš (zbog kašnjenja, sedišta izlepljenih žvakama, alkoholisanih konduktera i slično), obratićeš se Sektoru za prevoz putnika. Njemu se, takođe, podnosi zahtev za naknadu štete ili povraćaj novca.

U vezi s tim zahtevom: neka te ne buni to što na sajtu piše da se on šalje Kontroli prihoda (jer je ona u sastavu Sektora za prevoz putnika). Zahtev se u pismenom obliku podnosi na adresu sedišta Železnica Srbije,jer je tamo sedište ovog sektora, mada uvek možeš i lično da ga odneseš.

Povezane teme

Sa Železnicama Srbije možeš se susresti u situacijama opisanim u temi „Putovanje vozom“.

Adrese i linkovi

Železnice Srbije
Nemanjina 6
11000 Beograd
kol centar (od 00.00 do 24.00): 011 360 28 99 (informacije o kašnjenju vozova, redu vožnje, rezervacijama mesta i posebnim vrstama prevoza; ukoliko imaš neko pitanje
koje nije obuhvaćeno ovim oblastima, sačekaj da ti se javi operater)
Internet:
Zvanični sajt Železnica Srbije
Red vožnje
Informacije o redu vožnje SMS-om


 

Železnice Srbije
Sektor za prevoz putnika
Nemanjina 6
11000 Beograd
telefon: 011 36 16 853
mejl za žalbe, reklamacije i zahteve: putnik.info@srbrail.rs

 

Železnice Srbije
Centar za rezervaciju mesta
Savski trg 2
11000 Beograd
telefon: 011 26 45 763
fax: 011 26 58 888
mejl: predrez@srbrail.rs

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.0/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Putovanje vozom and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje