U pravu si! Online

Zdravstvena inspekcija

U svim situacijama kada neki zdravstveni radnik ili zdravstvena ustanova povredi tvoje pravo kao pacijenta, možeš da se obratiš zdravstvenoj inspekciji. Slučaj možeš da prijaviš direktno inspekciji, čak i ako prethodno nisi pokušao da rešiš problem „interno“, obraćanjem načelniku (direktoru) ili zaštitniku pacijentovih prava te zdravstvene ustanove.

Zdravstvena inspekcija (zvaničan naziv je Odeljenje za zdravstvenu inspekciju) deo je Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja (u tom sektoru rade šefovi svih inspekcija koje imaju veze sa zdravljem, dakle, i inspekcije za lekove). Zdravstveni inspektori rade po okruzima, što znači da će zdravstvenu ustanovu, u slučaju problema, posetiti inspektori nadležni za okrug u kome se nalazi ta ustanova.

Prijava zdravstvenoj inspekciji

Slučaj možeš da prijaviš telefonom nadležnoj (okružnoj) inspekciji ili na dežurni telefon koji je namenjen pozivima iz cele zemlje. Operateri na dežurnoj liniji proslediće tvoju prijavu nadležnoj inspekciji. Primaju se i prijave poslate putem elektronske pošte ili kontakt formulara koji postoji na sajtu, mada je to manje pouzdan način.

Kako doći do zdravstvenih inspektora?

Kancelarije zdravstvene inspekcije nalaze se u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Užicu, i svaka obuhvata po nekoliko okruga (osim beogradske koja pokriva „samo“ ceo glavni grad). Odgovor na pitanje za koji je tačno okrug nadležna koja inspekcija, kao i kontakt podatke svake od njih, možeš naći na sajtu Ministarstva zdravlja.

Jedno upozorenje: Kontakt podaci glavne zdravstvene inspekcije, to jest, Odeljenja za zdravstvenu inspekciju i zdravstveni nadzor, koji se nalaze na sajtu Ministarstva, nisu tačni, jer je kancelarija premeštena. Pravi broj telefona i adresu naći ćeš niže u ovom tekstu.

Ako se ispostavi da neki od brojeva telefona okružne zdravstvene inspekcije nije tačan ili imaš bilo koje drugo pitanje, pozovi dežurnu inspekciju.

Adrese i linkovi

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
telefon (centrala): 011 361 37 34, 011 361 65 40
Internet:
Zvaničan sajt Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Odeljenje za zdravstvenu inspekciju i zdravstveni nadzor
Omladinskih brigada 1
11070 Novi Beograd
telefon dežurne inspekcije: 011 314 96 77
mejl: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs
Internet:
Kontakt formular
Nadležnost zdravstvene inspekcije i inspekcije za lekove
(na istoj stranici naći ćeš podatke o organizaciji zdravstvene inspekcije po okruzima)

(telefon i adresa Odeljenja za zdravstvenu inspekciju i zdravstveni nadzor nisu tačni, jer je kancelarija premeštena — pogledaj gore)

Odsek za zdravstvenu inspekciju — grad Beograd
Omladinskih brigada 1
11070 Novi Beograd
telefon: 011 311 74 24

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.0/5
(Ukupan broj ocena:32)
This entry was posted in Zaštita prava pacijenata, Diskriminacija, Zdravstvena zaštita, Korupcija u zdravstvu, Zabrana pušenja, Inspekcije and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje