U pravu si! Online

Uprava za upravne poslove MUP-a

Uprava za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova zadužena je za izdavanje ličnih i drugih dokumenata i vođenje raznih evidencija. U njenoj nadležnosti su:

 • izdavanje ličnih karata,
 • izdavanje pasoša,
 • vođenje evidencije o državljanima i izdavanje uverenja o državljanstvu,
 • izdavanje dozvola za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije,
 • prijavljivanje prebivališta i boravišta građana,
 • prijavljivanje privremenog boravka naših državljana u inostranstvu,
 • registracija vozila,
 • izdavanje vozačkih dozvola.

Gde se vade dokumenti?

Uprava za upravne poslove ima svoje ispostave u svakoj policijskoj stanici u Srbiji. Svi oni koji rade iza šaltera za izdavanje ličnih karata, vozačkih dozvola i ostalih dokumenata, službenici su ove uprave (ali su istovremeno podređeni i komandiru policijske stanice u kojoj rade) i njih treba da pitaš sve što te zanima o dokumentima koje izdaje Uprava. Neke od ovih poslova, kao što je vađenje pasoša, možeš da završiš u bilo kojoj policijskoj stanici u zemlji, a neke samo u određenim stanicama. Na primer, prebivalište možeš da prijaviš samo u stanici opštine u kojoj će ti biti prebivalište.

Žalba na rešenja Uprave

O žalbi na odluku neke od opštinskih ispostava Uprave, na primer na rešenje kojim su odbili da ti izdaju pasoš, odlučuje se u policijskoj upravi nadležnoj za ceo okrug, koja i inače “komanduje” svim stanicama u tvom okrugu. Zato žalbu treba da nasloviš sa, na primer: „Policijska uprava Kraljevo, Uprava za upravne poslove“. Žalbu, međutim, ne treba da pošalješ direktno tom organu, već treba je predaš na šalteru policijske stanice u kojoj su odbili da ti izdaju pasoš. Oni će žalbu proslediti okružnoj Upravi za upravne poslove.

Pritužbe na rad službenika Uprave

Ako želiš da se žališ na bilo koji propust ili nepravilnost u radu službenika Uprave u policijskim stanicama, pritužbu treba da podneseš komandiru policijske stanice u kojoj si predao zahtev za izdavanje dokumenta.

Pritužbu možeš podneti pismeno i poslati je na poštansku ili elektronsku adresu policijske stanice, a možeš i lično otići u policijsku stanicu i usmeno podneti pritužbu. U ovom drugom slučaju, policijski službenik zadužen za prijem pritužbi sastaviće zapisnik koji ćete potpisati i ti i on.

Ako ne budeš zadovoljan odgovorom iz policijske stanice ili ga uopšte ne dobiješ, treba da se žališ ispostavi Uprave za upravne poslove u okviru policijske uprave nadležne za tvoj okrug.

Kako da dođeš do Uprave za upravne poslove?

Za adresu i telefon lokalne policijske stanice raspitaj se preko telefona 988. Adrese okružnih policijskih uprava možeš naći na sajtu MUP-a.

Ako ti ipak nije jasno kome treba da se obratiš, možeš da pozoveš Ministarstvo unutrašnjih poslova i zatražiš pomoć.

Osobe s prebivalištem na Kosovu i Metohiji

Ukoliko imaš prijavljeno prebivalište na području Kosova i Metohije, zahtev za izdavanje pasoša moraš da podneseš Koordinacionoj upravi za KiM pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. I eventualne pritužbe na proceduru izdavanja pasoša podnećeš toj upravi.

Za izdavanje svih drugih dokumenata za osobe s Kosova i Metohije zadužene su policijske uprave pet okruga sa KiM, koje su premeštene u centralnu Srbiju (nalaze se, kako to kažu u policiji, „na izmeštenom komandnom mestu“). To znači da pitanja u vezi s ličnom kartom, registracijom automobila i sl. treba da uputiš policijskoj upravi okruga na KiM na čijoj teritoriji imaš prijavljeno prebivalište, a toj policijskoj upravi treba da podneseš i eventualne pritužbe. Adrese premeštenih komandnih mesta možeš naći na sajtu MUP-a.

Adrese i linkovi:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
Bulevar Mihaila Pupina 2
11070 Novi Beograd
mejl: info@mup.gov.rs
Internet:
Zvanični sajt Ministarstva unutrašnjih poslova
Stranica sajta Ministarstva unutrašnjih poslova s kontaktima okružnih policijskih uprava

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
Uprava za upravne poslove (za Beograd)
Ljermontovljeva 12a
11000 Beograd
telefon (centrala): 011 3470 200

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
Koordinaciona uprava za KiM
Ljermontovljeva 12a
11000 Beograd
telefon (centrala): 011 3470 200
Internet:
Stranica sajta Ministarstva unutrašnjih poslova s kontaktima Koordinacione uprave za KiM po okružnim policijskim upravama

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:7)
This entry was posted in Putne isprave, U kući and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje