U pravu si! Online

Uprava granične policije

Zadatak Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova jeste da kontroliše ko prelazi državnu granicu i da li oni koji ulaze u Srbiju ili izlaze iz nje imaju kod sebe važeća putna dokumenta, kao i da kontroliše boravak i kretanje stranaca u Srbiji.

Upravi granične policije, dakle, treba da prijaviš ilegalan prelazak državne granice i propuste u radu graničnih policajaca, a Uprava je prava adresa i za sva pitanja u vezi sa ulaskom u zemlju i izlaskom iz nje. Ukoliko smatraš da se neko od graničnih policajaca nekorektno poneo baš prema tebi, takođe treba da se obratiš Upravi, tako što ćeš podneti pritužbu na rad tog policajca.

Granični policajci mogu ti, u određenim slučajevima, oduzeti pasoš. Oni oduzetu putnu ispravu prosleđuju organu koji ju je izdao, Upravi za upravne poslove MUP-a, pa od te druge uprave treba da tražiš da ti vrati pasoš.

Za sve što ti nije jasno, uostalom, uvek možeš da pozoveš Dežurni centar Uprave granične policije, koji radi 24 časa dnevno.

Pritužbe na rad graničnih policajaca

Pritužbu na rad graničnog policajca upućuješ poštom ili mejlom Upravi granične policije. Ako ti je tako lakše, možeš da je uputiš Policijskoj upravi mesta u kojem živiš ili da odeš tamo i lično im se obratiš, o čemu će policijski službenik sastaviti zapisnik koji ćete zajedno potpisati. Oni će zatim proslediti tvoju pritužbu Upravi granične policije. Kontakt Policijske uprave u tvom gradu moraćeš da nađeš sam. Jednostavno pozovi broj 988.

Pritužbu možeš uputiti i Birou za pritužbe i predstavke Kabineta ministra unutrašnjih poslova, ali će ona i u ovom slučaju biti prosleđena Upravi granične policije. Sa internet stranice Biroa (na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova) možeš preuzeti dokument sa informacijama o načinu podnošenja pritužbe, rokovima za pritužbu i drugim bitnim podacima.

Ukoliko na državnoj granici primetiš nekakvu nedozvoljenu aktivnost graničnog policajca koja se ne odnosi na povredu tvojih prava, obrati se Sektoru unutrašnje kontrole policije. Oni imaju dužnost da reaguju na svaku nepravilnost u radu granične policije za koju saznaju bilo kojim putem.

Adrese i linkovi:

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Uprava granične policije
Bulevar Mihaila Pupina 2
11070 Novi Beograd
telefoni Dežurnog centra: 011 311 88 90, 011 311 76 79, 011 300 81 30
mejl: borderpolice@mup.gov.rs
Internet:
Zvanični sajt Ministarstva unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Kabinet ministra
Biro za pritužbe i predstavke
Bulevar Mihaila Pupina 2
11070 Novi Beograd
telefon: 011 31 48 474
Internet:
Stranica Biroa za pritužbe i predstavke na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova s podacima o postupku rešavanja pritužbi

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sektor unutrašnje kontrole policije
Bulevar Zorana Đinđića 104
11070 Novi Beograd
telefon: 011 31 31 840
mejl: sukp@mup.gov.rs
Internet:
Stranica Sektora unutrašnje kontrole policije na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova

Povezane teme

Sa graničnom policijom ćeš se susresti u situacijama opisanim u temama “Na granici” i “Putne isprave” (članak “Oduzimanje pasoša“).

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:3)
This entry was posted in Putne isprave, Na granici and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje