U pravu si! Online

Udruženja novinara

Udruženja novinara jesu profesionalna udruženja koja unapređuju novinarsku profesiju, brinu o poštovanju etičkih standarda, razvijaju solidarnost među kolegama putem različitih akcija i inicijativa i pružaju pravnu zaštitu novinarima u vidu besplatne pravne pomoći (uključujući zastupanje pred sudom) i saveta u vezi sa etičkim dilemama. Pojedina udruženja obavljaju i izdavačku delatnost, a često su povezana i s drugim udruženjima građana.

Učlanjenjem u neko od ovih udruženja stičeš mogućnost da pohađaš raznovrsne kurseve i seminare, učestvuješ na takmičenjima, konkurišeš za neku nagradu ili bar da iskoristiš popuste koje je ono obezbedilo svojim članovima. Materijalno ugroženi članovi mogu dobiti finansijsku pomoć pod određenim uslovima (učlanjenje u fond solidarnosti, uplata članarine…).

Profesionalno udruženje novinara može na strani svog člana da se umeša u radni spor koji je on pokrenuo protiv medija u kome radi, uz uslov da se novinar tome ne protivi.

Članstvo

Svi novinari i medijski radnici mogu se učlaniti u bilo koje novinarsko udruženje, nezavisno od toga da li rade u novinskim agencijama, štampanim ili elektronskim medijima, niti od toga da li su u radnom odnosu, honorarci ili samostalni novinari (freelance). Za učlanjenje je potrebno popuniti odgovarajući formular i dokazati radno iskustvo podnošenjem potvrde iz redakcije ili podnošenjem određenog broja tekstova, fotografija, audio ili video priloga.

U zavisnosti od toga u koje si se lokalno ili nacionalno udruženje učlanio, možeš steći i članska prava nekod drugog domaćeg ili međunarodnog udruženja novinara.

U okviru dva najveća udruženja (Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije) o isključenju iz članstva može odlučivati Sud časti.

Adrese i linkovi

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Resavska 28/I
11000 Beograd
Telefon: (011) 323-63-37, (011) 323-64-93
Internet:
Zvanični sajt
Kontakt e-mailovi i drugi kontakt podaci

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Resavska 28/II
11000 Beograd
Telefon: (011) 334-32-55, (011) 334-31-36
Internet:
Zvanični sajt
Kontakt e-mailovi i kontakt forma

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS)
11000 Beograd
Adresa: Resavska 28
Telefon: (011) 334-61-09, (011) 334-18-15
E-mail: usns@uns.org.rs
Internet:
Zvanični sajt

Asocijacija medijskih fotografa Srbije (AMFS)
E-mail: amfs@amfsrbija.com
Internet:
Zvanični sajt

Udruženje evropskih novinara Srbije (UENS)
11000 Beograd
Knez Mihailova 6/III
Telefon: (011) 328-50-86
E-mail: uens1@live.com
Internet:
Zvanični sajt

Udruženje novinara Vojvodine (UNV)
Telefon: (064) 938-899
E-mail: info@unv.rs
Internet:
Zvanični sajt
Formular za kontakt

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NUNV)
21000 Novi Sad
Zmaj Jovina 3/I
Telefon: (021) 472-31-80, (021) 472-31-81
E-mail: ndnvns@gmail.com
Internet:
Zvanični sajt

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
This entry was posted in Intervju, Dokumentarni izvori, Fotografije, audio i video snimci, Tajni i poverljivi podaci, Izveštavanje sa lica mesta, Novinar u sukobu interesa and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje