U pravu si! Online

Prosvetna inspekcija

Prosvetnu inspekciju možeš da pozoveš ukoliko imaš problem u vrtiću, osnovnoj školi, srednjoj školi, ili na fakultetu, ako je taj problem u vezi sa upisom, ponašanjem nastavnika i zaposlenih, disciplinom i kaznama, ili sa kršenjem nekih učeničkih ili studentskih prava.

Kontrola kvaliteta nastave i ocenjivanja u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju nije u nadležnosti prosvetne inspekcije. Za to treba da se obratiš prosvetnom savetniku.

Koga pozvati?

Prvo treba da se obratiš prosvetnoj inspekciji nadležnoj za teritoriju tvoje opštine ili grada. Ako pri opštini ili gradu nije formirana prosvetna inspekcija, obratićeš se republičkoj prosvetnoj inspekciji, čiji su inspektori raspoređeni po okruzima.

Republičkim prosvetnim inspektorima treba da se obratiš i ako nisi zadovoljan odlukom opštinske, odnosno gradske inspekcije.

Kako doći do opštinskog/gradskog prosvetnog inspektora?

Lokalni prosvetni inspektori obično rade pri opštinskoj, odnosno gradskoj upravi. Ako ne uspeš da nađeš direktan broj preko službe 988, probaj preko centrale lokalne uprave – ona bi trebalo da ti da pravu kontakt informaciju.

Kako doći do republičkog prosvetnog inspektora?

Ukoliko planiraš da se obratiš republičkoj prosvetnoj inspekciji, moraš da nađeš kontakt podatke inspektora nadležnog za tvoj okrug. Mala začkoljica je u tome što republičkih prosvetnih inspektora ima manje nego što ima okruga u Srbiji, pa su neki od njih nadležni za više okruga. Moguće da ćeš do republičkog prosvetnog inspektora moći da dođeš tek iz nekoliko koraka:

 1. Kontakt podatke inspektora možeš naći na sajtu Ministarstva prosvete (vidi dole). Međutim, tu ne piše ko je nadležan za koji okrug, već samo u kojem gradu mu je kancelarija, pa je najbolje da nazoveš onog koji ti je geografski najbliži. Ako on nije nadležan za tvoj okrug, uputiće te na kolegu koji jeste.
 2. U slučaju da se ispostavi da brojevi telefona sa sajta nisu ispravni, a ima šanse za to, pronađi broj telefona sedišta okruga, jer je veoma verovatno da su kancelarije ovih inspektora upravo u zgradi okruga.
 3. Ako ništa od ovoga ne upali, moraćeš da kreneš zaobilaznim putem, a to je da okreneš broj centrale Ministarstva prosvete u Beogradu. Ona bi trebalo da te uputi na pravi broj telefona i adresu.
 4. Ukoliko ni ovako ne uspeš da lociraš nadležnog republičkog inspektora, možeš i da pošalješ mejl načelniku Odeljenja za inspekcijske poslove u ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja Ministarstva prosvete, ili njegovoj sekretarici, ali to je najduži put od svih gore ponuđenih.

Adresa i linkovi:

Ministarstvo prosvete
Nemanjina 24
11000 Beograd
tel: (centrala) 011 361 37 34
mejl načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove: velimir.tmusic@mp.gov.rs
mejl tehničkog sekretara Odeljenja za inspekcijske poslove: gordana.popovic@mp.gov.rs
Internet: Stranica sajta Ministarstva prosvete sa adresama i telefonima republičkih prosvetnih inspektora
Kontakt formular Ministarstva prosvete (ovde možeš da se obratiš ministarstvu za bilo šta što te tišti, ako je ono za to nadležno, uključujući i prosvetnu inspekciju).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.6/5
(Ukupan broj ocena:19)
This entry was posted in Tok školovanja, Prava učenika, Ponašanje i disciplina, Diskriminacija, Nadzor i zaštita, Zabrana pušenja, Visoko obrazovanje, Inspekcije and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje