U pravu si! Online

Poreska uprava

Poreska uprava je državni organ koji utvrđuje iznos poreza koji plaćaju poreski obveznici, naplaćuje porez, kažnjava nesavesne obveznike i obavlja druge srodne poslove.

Ovoj upravi podnosićeš svoje poreske prijave, ali njoj ćeš se obratiti i ako nisi siguran kakva su tvoja prava i obaveze kao poreskog obveznika, ako smatraš da ti je naplaćen veći porez nego što treba, da postoji greška u proceduri poreske kontrole, ili želiš da prijaviš službenika Poreske uprave koji se nedolično ponašao prema tebi.

Organizacija Poreske uprave

Skoro sve obaveze koje imaš kao poreski obveznik završavaš u filijali Poreske uprave nadležnoj za teritoriju na kojoj je prijavljena tvoja firma, stan ili neka druga imovina ili aktivnost na koju moraš da platiš porez.

Ekspoziture su organizacione jedinice u manjim mestima i uglavnom ne mogu da vrše sve poslove koje može filijala.

Viša instanca je regionalni centar koji je, osim što nadzire rad filijala i ekspozitura, zadužen i za odlučivanje po žalbama na njihove odluke. Regionalnih centara ima pet: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Priština (ovaj centar je izmešten u Beograd), a na sajtu Poreske uprave možeš proveriti kom regionalnom centru pripada tvoje mesto.

Žalba na rešenje Poreske uprave

Žalbu na rešenje Poreske uprave naslovićeš na nadležni regionalni centar, ali ćeš je predati lično ili poštom svojoj filijali odnosno ekspozituri, u roku od 15 dana od kada ti je dostavljeno rešenje. Filijala procenjuje da li je žalba podneta po propisanoj proceduri i, ako zaključi da nije, može da je odbaci ili traži da u roku od osam dana otkloniš nedostatke. Ako odbace tvoju žalbu, možeš da se žališ i na tu odluku, u roku od osam dana.

Od dana kada prime tvoju žalbu, u filijali imaju mogućnost da promene rešenje na koje si se žalio, ali ako to ne urade u roku od 15 dana, moraju da proslede žalbu regionalnom centru na konačno odlučivanje.

Ako žalbu kojim slučajem pošalješ nenadležnom organu, on će je ili proslediti na pravu adresu ili će te obavestiti da si pogrešio i uputiti te kome treba. Ne treba da brineš da će ti u međuvremenu isteći rok za žalbu, jer se računa datum kada si je prvi put poslao, pa makar i na pogrešnu adresu.

Primedba na rad i prijava poreskih krivičnih dela

Postoji poseban telefon centrale Poreske uprave na koji građani mogu da prijave neljubaznost ili neprofesionalnost poreznika. Postoji i broj namenjen prijavi svih slučajeva kršenja poreskih zakona (naročito krivičnih dela), bilo da su zakon prekršili službenici Poreske uprave ili neko drugi.

Kako stupiti u kontakt s Poreskom upravom?

Na sajtu Poreske uprave možeš pronaći skoro sve potrebne informacije: saznaćeš sve o PDV-u, preuzeti obrasce poreskih prijava, primere elektronskih poreskih prijava, a možeš naći i sve kontakte — adrese i brojeve telefona svih filijala i ekspozitura, regionalnih centara i pojedinih sektora Poreske uprave. Ukoliko se ispostavi da neki broj nije tačan, jednostavno pozovi službu 988.

Ako imaš neko pitanje u vezi s pravima ili obavezama koje imaš kao poreski obveznik (kao građanin ili kao preduzeće), ili ti nešto drugo nije jasno, pozovi Kontakt centar Poreske uprave, koji radi od 9.00 do 15.00. Njihov broj telefona naći ćeš takođe na sajtu, a postoji mogućnost i da im postaviš pitanje putem konakt forme. Pozivom kontakt centru možeš saznati tačno stanje svojih poreskih obaveza. Potrebno je da daš podatke o poreskom identifikacionom broju (PIB), matičnom broju preduzeća, sedištu, adresi kao i svoje lične podatke, i odgovor ćeš dobiti na mejl.

Adrese i linkovi

Poreska uprava (centrala)
Save Maškovića 3-5, 11000 Beograd
mejl: informacije@poreskauprava.gov.rs
Prijave poreskih krivičnih dela: 011 3950 514
Primedbe na ponašanje zaposlenih u Poreskoj upravi: 011 3950 528
Kontakt centar: 0700 700 007, 011 33 10 111
Internet:
Zvanični sajt Poreske uprave

Regionalni centar Beograd
27. marta 28-32
Terazije 12
Trg Nikole Pašića 6
11000 Beograd
telefon: 011 33 41 441

Regionalni centar Niš
Strahinjića bana bb
18000 Niš
telefoni: 018 241 184, 018 241 458

Regionalni centar Novi Sad
Bulevar Mihaila Pupina 16
21000 Novi Sad
telefoni: 021 456 993, 021 456 114

Regionalni centar Priština
Bože Jankovića 14
11000 Beograd
telefon: 011 39 75 796

Regionalni centar Kragujevac
27. marta 14
34000 Kragujevac
telefon: 034 336 399

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.0/5
(Ukupan broj ocena:13)
This entry was posted in Započinjanje posla, Knjigovodstvo i finansijsko poslovanje, Materijalna pomoć države, Porezi, doprinosi i takse, Iznajmljivanje i izdavanje, Inspekcije, Restitucija, Promene u poslovanju and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje