U pravu si! Online

Diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije

Diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu postoje kao ambasade, koje su zadužene za političko, ekonomsko i kulturno predstavljanje zemlje, i konzularna predstavništva (bilo samostalna, bilo u okviru ambasada), koja se prvenstveno bave poslovima od bližeg interesa za obične građane — takozvanim konzularnim poslovima.

Konzularni poslovi

U konzularnom predstavništvu možeš da završiš mnoge poslove za koje bi, da si u zemlji, odlazio matičaru, u opštinu ili u policiju. Tamo možeš da izvadiš nova dokumenta (pasoš, ličnu kartu, putni list), da zameniš stara, možeš da se venčaš ili prijaviš dete. Iz konzulata može da ti stigne poziv za suđenje u zemlji ili obaveštenje o nasledstvu. Posredstvom konzulata možeš da završiš i neke poslove u zemlji, na primer, da izvadiš uverenje o srpskom državljanstvu. Za kompletnu listu konzularnih poslova vidi link na dnu stranice.

Kako naći predstavništvo Srbije u inostranstvu?

U zemljama u kojima živi dosta naših državljana, kao, na primer, u Nemačkoj, postoji i ambasada Srbije i veći broj konzulata raspoređenih po čitavoj zemlji. Drugde, na primer, u Švedskoj, postoji samo ambasada sa odeljenjem za konzularne poslove. Na Malti postoji samo počasni konzul Srbije. U nekim zemljama, recimo, u Kambodži, ne postoje nikakva predstavništva Srbije. Tada za pomoć treba zvati predstavništvo Srbije u nekoj od susednih zemalja, koje je zaduženo i za zemlju u kojoj se (ne)srećom nalaziš. U našem primeru zvao bi (ili otišao u) Mijanmar, poznatiji pod imenom Burma.

U kojim sve državama postoji diplomatsko predstavništvo Srbije, gde se ona tačno nalaze, kao i kom se predstavništvu obratiti kada se nalaziš u zemlji u kojoj nema naše misije, saznaj na sajtu Ministarstva inostranih poslova.

Pritužba na rad konzulata

Ukoliko si, na primer, izgubio pasoš u Minhenu i prijavio to srpskom konzulatu u ovom gradu, oni bi trebalo u najkraćem mogućem roku da ti izdaju putni list kako bi se bezbedno vratio u Srbiju. U slučaju da se to ne desi u razumnom roku, kada konačno stigneš u Srbiju, požalićeš se Sektoru za konzularne poslove. To, naravno, važi i za svaki drugi propust koji primetiš u radu nekog konzulata.

Adrese i linkovi:

Ministarstvo spoljnih poslova
Sektor za konzularne poslove
Kneza Miloša 24-26
11000 Beograd
radno vreme: od 8.30 h do 16.30 h
telefoni (centrala): 011 3616 333, 011 3615 666, 011 3615 055
telefon Sektora za konzularne poslove: 011 306 85 80
telefon Odeljenja za konzularne poslove: 011 306 82 68
mejl: mfa@mfa.rs
Internet:
Zvanični sajt Ministarstva spoljnih poslova
Stranica na sajtu Ministarstva spoljnih poslova s kontaktima ambasada i konzulata Srbije u svetu
Stranica Odeljenja za konzularne poslove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova
Poslovi koje obavljaju konzulati

Povezane teme

Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije treba da se obratiš u situacijama opisanim u temi „Putne isprave“.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.2/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Putne isprave and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje