U pravu si! Online

Centar za medijaciju

Centar za medijaciju jeste javna ustanova kojoj možeš da se obratiš u pokušaju da mirnim putem, bez odlaska na sud, zajedno s drugom stranom rešiš problem iz sfere porodičnih, radnih, trgovačkih odnosa, odnosa s potrošačima, zahtev za naknadu štete, kao, uostalom, i svaki drugi građanski spor. Sporove za koje se inače podnosi privatna krivična tužba takođe je moguće rešavati pred Centrom za medijaciju, ali je za to potrebno da budu ispunjeni uslovi predviđeni pravilima krivičnog postupka.

Preduslov za rešavanje problema na ovaj način jeste saglasnost druge strane. Rešenje do koga dođete uz posredovanje nekog od medijatora iz Centra ima karakter vansudskog poravnanja.

Postupak pred Centrom

Postupak se pokreće podnošenjem zahteva Centru. Ako nemaš prethodnu saglasnost druge strane, Centar će od nje pismenim putem zatražiti da se izjasni u roku od 15 dana. Ako pristane, zajedno birate posrednika s liste medijatora, a onda se vođenje postupka poverava toj osobi.

Zajedno s posrednikom dogovarate se o postupku i načinu na koji bi se moglo doći do kompromisnog rešenja (možete voditi odvojene ili zajedničke razgovore s posrednikom, na primer). Tokom razgovora identifikuju se pojedinačni interesi kako bi se našle zajedničke tačke budućeg sporazuma. Sporazum možete sami napisati, a možete i zatražiti od medijatora da ga formuliše.

Po zaključenju postupka, sporazum je potrebno overiti u sudu kako bi postao pravno obavezujući.

Organizacija

Sedište Centra za medijaciju nalazi se u Beogradu, a postoje i odeljenja u Subotici, Nišu, Šapcu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Jagodini, Zaječaru, Pančevu, Novom Pazaru i Pirotu.

Cena

Posredovanje u sporovima vrednosti do 40.000 dinara je besplatno, a preko toga plaća se prema cenovniku Centra. Što je veća vrednost spora, to je posredovanje skuplje. Recimo, za sporove vrednosti od 450.000 do 900.000 dinara posredovanje košta oko 400 evra.

Ako je reč o složenijim predmetima, cena može da bude i viša nego što predviđa tarifa, ali najviše do trostrukog iznosa.

Pored ovoga, potrebno je nadoknaditi troškove prevoza medijatora.

Adresa i linkovi

Centar za medijaciju
Karađorđeva 48
11000 Beograd
Telefoni:
(011) 32 87 294
(011) 32 84 296
(011) 32 81 297
Fax: (011) 32 86 476
E-mail: office@medijacija.rs
Internet:
Sajt Centra za medijaciju (informacije o postupku posredovanja i kontakt podaci lokalnih odeljenja Centra)

Povezane teme

Centru za medijaciju možeš da se obratiš u vezi sa situacijama obrađenim u temama: Imovina (van)bračnih partneraIzdržavanjeNasleđivanje i  Razvod u poglavlju Porodica, Zlostavljanje na radu (mobing)Radno vreme i odmoriZaradaZasnivanje radnog odnosaZaštita ranjivih kategorija u poglavlju Posao, Odnosi sa dobavljačima i poslovnim partnerima i Odnosi sa potrošačima u poglavlju PreduzetništvoTurističke agencije u poglavlju Putovanje.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Zasnivanje radnog odnosa, Zarada, Radno vreme i odmori, Izdržavanje, Odnosi sa dobavljačima i poslovnim partnerima, Turističke agencije, Zaštita ranjivih kategorija, Imovina (van)bračnih partnera, Odnosi sa potrošačima, Razvod, Zlostavljanje na radu (mobing), Nasleđivanje and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje