U pravu si! Online

Tužba za utvrđivanje očinstva

Ovde možeš da preuzmeš primer tužbe za utvrđivanje očinstva. Ovu tužbu mogu da podnesu dete, majka deteta i muškarac koji tvrdi da je otac deteta.

Ako tužbu podnose dete ili majka deteta, tužba se podnosi protiv lica za koje smatraju da je otac deteta. Ako tužbu podnosi lice koje smatra da je otac deteta, tužba se podnosi protiv majke i deteta.

Ovaj dokument služi isključivo kao primer i nije namenjen daljem korišćenju. Svi podaci u njemu su izmišljeni.

Gde se podnosi tužba?

Ova tužba može se podneti sudu u mestu gde tuženi ima prebivalište. Ako je tužilac dete za koje se utvrđuje očinstvo, tužba se može podneti i sudu u mestu gde dete ima prebivalište, odnosno boravište.

U kom roku se podnosi tužba?

Dete može podneti tužbu radi utvrđivanja očinstva bez obzira na rok. Majka deteta može podneti tužbu radi utvrđivanja očinstva u roku od godinu dana od dana kada je saznala da muškarac koga smatra ocem deteta nije priznao očinstvo, a najkasnije u roku od 10 godina od rođenja deteta.

Muškarac koji tvrdi da je otac deteta može podneti tužbu radi utvrđivanja svog očinstva u roku od godinu dana od dana kada je saznao da se s njegovim priznanjem očinstva nisu saglasili majka, odnosno staratelj deteta, a najkasnije u roku od 10 godina od rođenja deteta.

U kom roku sud mora da reaguje?

Postupak u vezi s porodičnim odnosima hitan je ako se odnosi na dete ili roditelja koji ima roditeljsko pravo. To znači da bi sud trebalo da ročište za glavnu raspravu, na koje će pozvati supružnike, zakaže tako da se ono održi u roku od 15 dana od dana kada je tužba predata sudu. Međutim, u praksi ovaj rok zavisi od opterećenosti suda i sud nije uvek u mogućnosti da ga poštuje.

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:5)
Browse the Dokument archive. This entry was posted in Roditelji i deca and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje