U pravu si! Online

Tužba za osporavanje očinstva

Ovde možeš da preuzmeš primer tužbe za osporavanje očinstva. Ovu tužbu mogu da podnesu dete, majka deteta i njen muž. Tužbu može da podnese i muškarac koji tvrdi da je otac deteta, ali samo ako istom tužbom traži i da sud utvrdi da je on otac.

Ako tužbu podnose dete ili njegova majka, tužba se podnosi protiv osobe koja je upisana kao otac deteta u matičnu knjigu rođenih. Ukoliko to čini muž majke, tužba se podnosi protiv majke i deteta istovremeno. Ako tužbu podnosi muškarac koji tvrdi da je otac deteta, tužba se podnosi protiv deteta, majke i muža majke istovremeno.

Ovaj dokument služi isključivo kao primer i nije namenjen daljem korišćenju. Svi podaci u njemu su izmišljeni.

Gde se podnosi tužba?

Ova tužba može se podneti sudu u mestu gde tuženi ima prebivalište. Ako je tužilac dete za koje se osporava očinstvo, tužba se može podneti i sudu u mestu gde dete ima prebivalište, odnosno boravište.

U kom roku se podnosi tužba?

Dete može podneti tužbu radi osporavanja očinstva bez obzira na rok.

Majka može podneti tužbu radi osporavanja očinstva muškarcu koji se po zakonu smatra ocem deteta (a to je muž majke u trenutku rođenja deteta), u roku od godinu dana od dana kada je saznala da on nije otac, a najkasnije u roku od 10 godina od rođenja deteta.

Muž majke može podneti tužbu radi osporavanja svog očinstva u roku od godinu dana od dana kada je saznao da on nije otac deteta, a najkasnije u roku od 10 godina od rođenja deteta.

Muškarac koji tvrdi da je otac deteta može podneti tužbu radi osporavanja očinstva muškarcu koji se po zakonu smatra ocem deteta u roku od godinu dana od dana kada je saznao da je on otac, a najkasnije u roku od 10 godina od rođenja deteta.

Muškarac koji se smatra ocem deteta začetog uz biomedicinsku pomoć može podneti tužbu radi osporavanja svog očinstva u roku od godinu dana od dana kada je saznao da dete nije začeto postupkom biomedicinski pomognutog oplođenja, a najkasnije u roku od 10 godina od rođenja deteta.

U kom roku sud mora da reaguje?

Postupak u vezi s porodičnim odnosima hitan je ako se odnosi na dete ili roditelja koji ima roditeljsko pravo. To znači da bi sud trebalo da ročište za glavnu raspravu zakaže tako da se ono održi u roku od 15 dana od dana kada je tužba predata sudu. Međutim, u praksi ovaj rok zavisi od opterećenosti suda i sud nije uvek u mogućnosti da ga poštuje.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:3)
Browse the Dokument archive. This entry was posted in Roditelji i deca and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje