U pravu si! Online

Tužba radi izdržavanja supružnika

Ovde možeš da preuzmeš primer tužbe radi izdržavanja supružnika. Ova tužba se podnosi kada jedan od supružnika nema dovoljno sredstava za izdržavanje, a nesposoban je za rad ili je nezaposlen. U tom slučaju, on ima pravo da ga izdržava drugi supružnik, srazmerno svojim mogućnostima. Tužbom jedan supružnik traži da ga drugi supružnik finansijski izdržava.

Ista vrsta tužbe podnosi se i radi izdržavanja vanbračnog partnera, samo je umesto izvoda iz matične knjige venčanih potrebno navesti druge dokaze o postojanju zajednice (na primer, izjave svedoka).

Ovaj dokument služi isključivo kao primer i nije namenjen daljem korišćenju. Svi podaci u dokumentu su izmišljeni.

U kom roku se podnosi tužba?

Tužba za izdržavanje supružnika (vanbračnog partnera) može se podneti tokom trajanja braka, odnosno tokom trajanja zajednice života vanbračnih partnera. Tokom brakorazvodne parnice, tužba za izdržavanje supružnika može se podneti najkasnije do zaključenja glavne rasprave u bračnom sporu.

Izuzetno, bivši supružnik koji iz opravdanih razloga nije podneo tužbu za izdržavanje u bračnom sporu može je podneti najkasnije u roku od godinu dana od dana prestanka braka.

Tužba za izdržavanje vanbračnog partnera može se podneti najkasnije u roku od godinu dana od dana prestanka zajednice života vanbračnih partnera.

Gde se podnosi tužba?

Tužba za izdržavanje supružnika može se podneti osnovnom sudu u mestu prebivališta tužioca, ili u mestu prebivališta tuženog.

U kom roku je sud dužan da reaguje?

Postupak u sporu za izdržavanje je prema Porodičnom zakonu „naročito hitan”, pa je obaveza suda da prvo ročište zakaže tako da se održi u roku od osam dana od kada je tužba primljena u sudu. Međutim, u praksi se često dešava da, zbog opterećenosti sudova, taj rok bude prekoračen.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:3)
Browse the Dokument archive. This entry was posted in Izdržavanje and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje