U pravu si! Online

Prijava inspekciji rada

Ovde možeš da preuzmeš primer prijave inspekciji rada. Ova prijava podnosi se kada poslodavac krši neka prava zaposlenog, ili kada krši neke druge zakonske obaveze.

Ovaj dokument služi isključivo kao primer i nije namenjen daljem korišćenju. Svi podaci u njemu su izmišljeni.

U kom obliku se podnosi prijava?

Prijava se može podneti pismeno i usmeno. Ne postoji nikakav poseban formular za podnošenje pismene prijave. Dovoljno je da na listu papira detaljno opišeš problem na koji se žališ i okolnosti u kojima je nastao, i da navedeš podatke poslodavca, svoje ime i kontakt (adresa, broj telefona, mejl).

Gde se podnosi prijava?

Prijava inspekciji rada može se podneti inspekciji rada u mestu gde je sedište poslodavca. Prijavu možeš poslati poštom ili faksom, ili je lično odneti u kancelariju inspekcije. Možeš je podneti i usmeno, tako što ćeš otići u inspekciju rada i ispričati svoj problem dežurnom inspektoru.

Rok za podnošenje prijave u slučaju nezakonitog otkaza

Ukoliko si nezakonito dobio otkaz, inspekciji rada možeš da podneseš prijavu tek pošto si poslodavca zbog toga tužio sudu. Rok za podnošenje prijave je 30 dana od pokretanja sudskog spora. Ako prijavljuješ neko drugo kršenje svojih prava, nema propisanog roka za obraćanje inspekciji rada.

U kom roku inspektor mora da reaguje?

Rok za završetak postupka je mesec dana od trenutka podnošenja prijave, odnosno 15 dana ako se postupak vodi zbog prijave nezakonitog otkaza. Izuzetno, rokovi mogu biti produženi na dva meseca ukoliko je inspektoru potrebno više vremena da bi utvrdio činjenice, pa sprovodi nešto što se naziva „poseban postupak ispitivanja“.

Kakve rezultate možeš da očekuješ?

Na kraju postupka inspektor donosi rešenje — dokument u kojem navodi opis situacije, utvrđene zakonske prestupe i spisak mera koje je tim povodom preduzeo. Inspektor je dužan da te pismeno obavesti o tome kako je postupak završen i koje su mere preduzete. I tokom postupka imaš pravo da se informišeš o tome dokle se stiglo u rešavanju tvog predmeta.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:32)
Browse the Dokument archive. This entry was posted in Zasnivanje radnog odnosa, Prestanak radnog odnosa, Rad na crno, Inspekcija rada and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje