U pravu si! Online

M (i M-A) obrazac

Ovde možeš da preuzmeš primer M obrasca. Ovaj obrazac služi za prijavu, promenu i odjavu na obavezno socijalno osiguranje. Podnosi se kada se zasniva ili prestaje radni odnos, kao i kada se ostvaruju prava iz osiguranja nezaposlenih.

Obrazac se kupuje u knjižarama, a sastoji se, zapravo, iz dva dela: M obrazac nalazi se odozgo, a ispod njega je M-A obrazac. Popunjava se samo M obrazac, dok se na M-A obrazac (koji služi samo kao dokaz da je prijava na osiguranje predata) preslikava ono što je upisano na M obrascu.

U ovom primeru podneta je prijava na obavezno socijalno osiguranje pri zasnivanju radnog odnosa. Prijavu u ovom slučaju podnosi poslodavac, a prema Zakonu o radu, poslodavac je dužan da posle prijave dostavi zaposlenom kopiju prijave, dakle, kopiju ili original M-A obrasca.

Ovaj dokument služi isključivo kao primer i nije namenjen daljem korišćenju. Svi podaci u njemu su izmišljeni.

Gde i kako se podnosi obrazac?

Ovaj obrazac podnosi se nadležnoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ili nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Nije više potrebno da se obrazac podnosi i jednom i drugom fondu, kao što je to bilo ranije: sada je dovoljno da se podnese jednom od njih, a službe tog fonda prosleđuju prijavu i drugom fondu. Kada bude formiran Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, to će biti jedino mesto za podnošenje prijava na socijalno osiguranje.

Prilikom zasnivanja i prestanka radnog odnosa obrazac podnosi poslodavac za zaposlenog, dok u ostalim slučajevima obrazac podnosiš sam.

Prilikom podnošenja, M obrazac se predaje, a M-A obrazac službenik vraća podnosiocu, kao dokaz da je M obrazac predat.

Kako se popunjava obrazac?

Obrazac se popunjava različito, u zavisnosti od slučaja u kojem se podnosi. Ne popunjavaju se uvek svi podaci. Detaljne informacije o popunjavanju obrasca možeš dobiti od službenika u filijali fonda u kojoj podnosiš prijavu na osiguranje.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:18)
Browse the Dokument archive. This entry was posted in Zasnivanje radnog odnosa, Zdravstveno osiguranje and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje